Усманов заведе дело срещу Мошири


Н. Гавазов

Руският олигарх Алишер Усманов заведе дело срещу компания, собственост на собственика на Евертън Фархад Мошири, което може да се превърне в усложняващ фактор за продажбата на мърсисайдския клуб.

Усманов, основателят на глобалния конгломерат USM Holdings, някога бе голям приятел на Евертън. Алишер дори бе наречен собственик в сянка на "карамелите“.

Компаниите на Усманов са подписали спонсорски договори с Евертън на стойност 12 милиона паунда годишно, а също така са придобили правата да преименуват непостроения стадион на мрсисайдци за 30 милиона паунда годишно.

Заради връзката си с руския президент Владимир Путин обаче 70-годишният узбек се оказа обект на санкции от Великобритания, Европейския съюз и САЩ.

Що се отнася до Мошири, той натрупа богатството си като ръководител на редица компании на Усманов, след като беше назначен за президент на USM Holdings през 2013 г. Когато Усманов попадна под санкции, Фархад напусна тази роля.

Усманов реши да потърси справедливост в Московския арбитражен съд, като още през септември 2023 г. заведе иск срещу компанията на Мошири Somelior Holdings Limited, регистрирана в Кипър. Изслушванията по случая се провеждат при закрити врати, съобщава The Athletic.

43