Ливърпул взе решение за Слаха след коментара му


Н. Гавазов

Ливърпул планира да започне дискусии "скоро" с Мохамед Салах относно бъдещето му на "Анфийлд", след като египтянинът предположи, че това може да е последният му сезон в клуба.

Салах не направи нищо повече от откровение за Ливърпул след трансфера му за 36,9 милиона паунда от Рома през лятото на 2017 г., ход, ръководен от Майкъл Едуардс.

Сега считан за един от великите клубове за всички времена, египтянинът е натрупал 214 гола и 92 асистенции в 352 изяви за седем сезона, като средно дава гол на всеки 1,15 мача за червените.

32-годишният играч отново изигра главна роля миналия уикенд, когато измъчи Манчестър Юнайтед на Олд Трафорд, извеждайки отбора си до победа с 3-0 с две асистенции на Луис Диас, преди самият той да вкара третия.

Салах отбеляза най-малко 20 гола през всеки сезон, който прекара на Анфийлд, и е на път да запази този рекорд, с три асистенции и три гола в първите три мача от този сезон.


В шокиращо разкритие след победата на Ливърпул над Юнайтед, Салах спомена, че това ще бъде неговият "последен сезон“ в клуба, добавяйки, че "никой не е говорил с него“ за нов договор.

Тъй като тези коментари бяха излъчени и първоначално предизвикаха вълнение сред привържениците на Ливърпул, те започнаха да се разглеждат повече като предизвикателство от страна на египтянина към ръководството на клуба да започне разговори за подновяване на договора, а не като истинска индикация, че той възнамерява да напусне Анфийлд.

Изглежда, че съобщението на Салах до Борда на Ливърпул е било получено, тъй като Football Insider сега твърди, че червените са готови да започнат преговори с 32-годишния футболист през следващите няколко седмици.

Докладът добавя, че основният фокус на клуба напоследък е бил върху интегрирането на новия мениджър Арне Слот заедно с новия екип за набиране на персонал, включително Ричард Хюз и завърналия се Майкъл Едуардс.

Салах е дългосрочна цел за клубовете в Саудитска Арабия, които според съобщенията са видели как тяхната оферта от £150 милиона за играча, е отхвърлена от червените през лятото на 2023 г.

Въпреки че червените изглежда са посочили, че се очаква скоро да започнат преговори, Салах не е единственият играч, чиято текуща сделка на Анфийлд трябва да бъде разгледана.

Английският национал Трент Александър-Арнолд и капитанът на клуба Върджил ван Дайк също са в последните 12 месеца от договорите си и ще могат да обсъдят напускане на Мърсисайд през януари, ако не им бъде предложено удължаване.

Ситуацията на Александър-Арнолд е може би най-тревожната за феновете на Ливърпул, тъй като 26-годишният футболист показа признаци на разочарование през последните седмици, най-вече когато беше закачен и заменен от Конър Брадли в 72-ата минута срещу Брентфорд.

Ситуацията на Ван Дайк, от друга страна, е малко по-различна, тъй като холандският национал ще навърши 34 години следващата година и като повечето клубове, Ливърпул не е склонен да предлага дълги сделки на играчи над 30-годишна възраст.

Капитанът на червените обаче по-рано е споменавал, че е "много спокоен" за бъдещето си на "Анфийлд" и е фокусиран върху това да даде най-доброто, на което е способен за клуба през този сезон.

 

216