Сър Чарлтън: Никой не може да замени Алекс Фъргюсън


Н. Гавазов

Както признава легендата на „Олд Трафорд" Сър Боби Чарлтън, никога няма да може да се намери идеалният заместник на сегашния мениджър на отбора Сър Алекс Фъргюсън, когато дойде време шотландският специалист да напусне своя пост. Както е известно, през тази година един от най-успешните треньори в историята на футбола ще отбележи не само своята 70-годишнина, но и 25-годишния си юбилей от работата си в Манчестър Юнайтед. Оглавявайки клуба на 6 ноември 1986 година, за това време Сър Алекс попълни клубната колекция от трофеи с 12 шампионски титли и много други награди, включително и две победи в Шампионска лига.

Но рано или късно денят, в който шотландският специалист ще се нуждае от почивка ще дойде, което очевидно кара собствениците на клуба да прекарат безсънни нощи в размишления за това, кой може най-добре да замени превърналият се в легенда мениджър.

Но както пише Сър Боби Чарлтън в своята най-нова книга под името „19", не трябва да има никакво безпокойство по този повод, защото просто е невъзможно да бъде намерен идеалният наследник на Сър Алекс.

„Да се разсъждава за това, кой друг може да бъде мениджър на Манчестър Юнайтед е напълно безсмислено, защото никой не може да го замени - без Сър Алекс рекордът от 19 титли нямаше да бъде постигнат, това е сигурно. Той се явява въплъщение на всичко хубаво, което е Манчестър Юнайтед, въплъщение на духа на клуба. Той знае футбола наизуст", пише Сър Боби.

Сър Чарлтън бе един от тези, които в края на 80-те години се застъпиха за Сър Алекс, когато той беше на границата да си тръгне от „Олд Трафорд", заради лоши резултати.

„Още в първия мач под негово ръководство беше ясно, че той е изключително талантлив мениджър и беше въпрос на време нещата при него да се получат", пише още легендата на Манчестър Юнайтед.

 

91