Вълненията в Лондон заплашват провеждането на мача Тотнъм - Евертън


Н. Гавазов

Собственикът на Тотнъм Даниел Леви не скри своето разочарование във връзка с щетите, които бяха нанесени на клуба и целият район в резултат на масовите безредици в Северен Лондон през уикенда и заплахата от които все още не е ликвидирана. В резултат, под заплаха е провеждането на стартовия мач от новия сезон във Висшата лига на Англия с Евертън, който трябва да се играе в събота.

Както е известно, безредиците започнаха в събота вечер в знак на протест срещу убийството на 29-годишния Марк Дъган и ако в началото демонстрациите на жителите в района бяха мирни, то през нощта те прераснаха в масови вълнения.

Участниците в акцията запалиха полицейски коли, автобуси и здания, обръщаха контейнери за отпадъци, разбиваха магазини и офиси. При ексцесиите пострадаха касите на „Уайт Харт Лейн" и в тази връзка, днес бяха отменени всички екскурзии на стадиона, както и продажбата на „живи" билети, като за мача в събота ще се приемат само заявки по телефона или онлайн.

„Като крупен работодател в района, клубът е дълбоко опечален от последните събития. Ние сме сериозно обезпокоени, че живота на местните жители е нарушен, безпокои ни също факта, какъв ефект ще има всичко това върху нашия район", се казва в изявление на Тотнъм.

„За съжаление, вандалите са използвали събитията като една добра възможност да нанесат вреди на частната собственост и предприятията, но се надяваме всичко това да приключи колкото е възможно по-бързо, за да възродим присъщия на нашия район дух", допълва обръщението.

Все още не е ясно дали ще се играе мача с Евертън. Според London Evening Standard, собствениците на магазините са се обединили в отряди за самоотбрана и смятат да дадат отпор на хулиганите. Очевидци съобщават, че същото е направено и от собствениците на предприятия, които се намират около „Уайт Харт Лейн" , включително много от тях имат в себе си нерегистрирано оръжие.

„Повече не вярваме на местната полиция. Крадците и вандалите са си поставили за цел да ни унищожат, но ние ще защитаваме нашата собственост с всички възможни средства".

По последни информации, движението в Северен Лондон е напълно блокирано, а животът парализиран - още в късния следобед започнаха да затварят магазини и офиси, а работата на обществения транспорт преустановена.

112