Американците могат да направят ВЛ закрита лига


Н. Гавазов

Клубовете от Висшата лига обмислят идеята да направят английското първенство затворено първенство, без изпадащи отбори.

Напоследък Висшата лига попадна под голямо влияние на американски инвеститори, които контролират Манчестър Юнайтед, Арсенал, Челси, Ливърпул и редица по-малки клубове.

Това влияние само нараства - тази седмица стана известно, че американският милиардер Дан Фридкин се е съгласил да купи Евертън от Фархад Мошири.

Ключовите решения за Висшата лига изискват гласовете на поне 14 от 20-те клуба и когато американското влияние достигне критично ниво, в английския футбол може да настъпят тектонични промени.

"Що се отнася до бъдещето, никоя идея не може да бъде отхвърлена. Например повишението и изпадането са чужди за тях (американците).

Като се има предвид тенденцията на все повече и повече американски собственици, не бих се изненадал, ако Висшата лига влезе в локдаун и се откаже от изпадане.

Или бихте могли да се обърнете към ядрен вариант и да създадат Висша лига 2, но тези две дивизии няма да са част от останалата част от пирамидата.

Американските собственици са в консенсус по много въпроси и започват да демонстрират мускули. Някои от тях всъщност не споделят нашите традиции. Например, те са свикнали да местят франчайзите на своите спортни клубове в различни части на Съединените щати.

Те също така са домакини на мачове от НФЛ тук от известно време. Бейзболът също дойде в Англия.

Те биха се радвали да приключат с промоцията и изпадането. Нека просто кажем, че предвиждам някои интересни срещи“, цитира Daily Mirror един от шефовете на клубовете от Висшата лига.

244