Нани и Оуен доставиха отмъщение на Барса (видео)


Н. Гавазов

В последният ден на юли се състоя най-важният приятелски мач през това лято. В столицата на САЩ си дадоха среща финалистите от тазгодишното издание на Шампионската лига - Манчестър Юнайтед и Барселона. Разбира се, римейка се отличаваше от оригинала. На първо място, приятелските двубои няма как да бъдат сравнявани с официалните такива. На второ място, двата тима не бяха с оптималните си състави. Гуардиола не призова своите южноамерикански легионери, които участваха в Копа Америка, а Сър Алекс не можеше да разчита на Валенсия и Ернандес, както и на пенсиониралите се Скоулс и Едвин ван дер Сар.

Отново интересна ситуация се получи с българският нападател Димитър Бербатов, който не записа нито една минута на терена. Както е известно, 30-годишният благоевградчанин не игра и на финала на Шампионската лига тази година, като тогава Сър Фъргюсън дори не го включи в групата за мача. Сега Бербатов остана през цялото време на пейката.

Първият опасен момент се случи пред вратата на еврошампионите, когато Луиш Нани проби отдясно и изпрати топката към Рууни, който практически от упор - на седем метра от Валдес стреля неточно. В тези първи минути по-добрият тим беше този на „червените дяволи", който притисна съперника си и откровено Де Хеа скучаеше. В крайна сметка, натискът на англичаните доведе до отбелязване на гол. Във 22-та минута Уелбек подате топката на Нани, който избяга от засадата и оставайки лице в лице срещу стража на каталунците, технично изпрати топката в мрежата - 1:0 за Манчестър Юнайтед!

След попадението „червените дяволи" рязко намалиха темпото и остана впечатлението, че хората на Сър Алекс се опитват да изтеглят своя противник в собствената си половина, за да го подложат на контраатаки. В тези минути изключително полезен за отбора си бе Луиш Нани, който в 36-та минута преодоля отдясно защитник, но изстрелът му бе изчистен в корнер. Само четири минути по-късно португалецът открадна топката от връхлитащия в наказателното поле на „червените дяволи" Давид Вия и по този начин предотврати опасна ситуация. Що се отнася до Барса, през първото полувреме играчите на отбора само един път създадоха опасност пред Де Хеа - след пас на Вия, Афелай стреля опасно от около 15 метра.

По този начин завърши първата част - с минимално преимущество на Юнайтед.

В началото на второто полувреме дойде часът на Де Хеа - четири минути след подновяването на играта Педро стреля чудесно от левия ъгъл на чуждото наказателно поле, топката се насочи коварно в дясно от испанския вратар, който уверено се намеси и показа защо Сър Алекс заяви, че смята да разчита на него - стражът закова топката в ръцете си!

До 60-та минута шотландският специалист извърши няколко смени - Смолинг замени Евра, Оуен - Рууни, Гигс - Андерсон и Йънг - Обертан. Гуардиола пък извади от игра Давид Вия и пусна Карлос Кармона.

След тези смени играта се раздвижи и стана по-бърза: в 63-та минута Уелбек влезе в наказателното поле на противника от десния край, стреля долу ниско, при което с еналожи Валдес да приложи максимум усилия, за да изчисти топката, която попадна в Оуен, но англичанинът не стреля, а я подаде на Нани, който от 12 метра стреля светкавично - много красив момент! Две минути по-късно Барселона отговори с великолепна комбинация - Алкантара по левия фланг подаде на Иниеста, който от своя страна технично го изведе очи в очи с Де Хеа, но стражът на англичаните успя да изчисти в корнер.

Очевидно бе, че испанците нямат никакво намерение да загубят двубоя и усилията им се увенчаха с успех в 70-та минута със страхотен гол на Алкантара - Тиаго получи топката от Кармона и от 21 метра стреля неспасяемо в горния ъгъл на Де Хеа - 1:1!

Радостта на каталунците обаче бе кратка, защото пет минути по-късно, централните защитници на Барса направо се провалиха - Клевърли изведе технично Майкъл Оуен сам срещу Валдес и англичанинът спокойно се възползва от ситуацията, преодолявайки акуратно стража на каталунците - 2:1 за Юнайтед!

До края на двубоя двата тима имаха по едно положение, като по-опасното бе това на „червените дяволи", които в добавеното време чрез Оуен можеха да отбележат и трети гол, но нападателят от 5 метра не успя да изпрати топката в практически опразнената от Валдес врата!

При този резултат завърши срещата - Юнайтед победи и по такъв начин отборът воден от Сър Алекс завърши своето американско турне със стопроцентови показатели: пет мача - пет победи, 20 отбелязани гола и само 3 допуснати!

— ВИДЕО РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА



110