Матип се готви да напусне Ливърпул през лятото


Н. Гавазов

Джоел Матип се готви да напусне Ливърпул през лятото, като отбори от Серия А проявяват интерес да осигурят услугите му преди сезон 2024-25.

32-годишният играч бе принуден да напусне срещу Фулъм през декември поради контузия , като мениджърът Юрген Клоп по-късно потвърди, че централният защитник е получил скъсана предна кръстна връзка.

Докато Матип постигна забележителен напредък в рехабилитацията си през последните седмици, включително връщане към леки тренировки в тренировъчния център AXA на Ливърпул, изглежда, че сезонът ще приключи, преди защитникът да може да се завърне в игра.

Камерунецът, който има предимството да притежава паспорт от ЕС, е изиграл само 14 мача за "червените" този сезон, а договорът му изтича през юни.

Следователно, може би не е изненадващо, перспективата за придобиване на опитния централен защитник без необходимост от трансферна сума предизвика интерес от няколко клуба, включително два от Серия А.

Според италианското издание Corriere della Sera, Рома  и Лацио се готвят да влязат в дискусии с Матип през следващите седмици за възможно преместване през лятото.

Докладът добавя, че защитникът е отворен към идеята да се премести в Рим, но е предпазлив относно потенциалното намаляване на заплатата, което ще трябва да приеме, ако напусне "Анфийлд".

Смята се, че агентите на Матип също са започнали дискусии за евентуален трансфер с турския Фенербахче, докато клубове от Саудитска Арабия също са проявили интерес към придобиването на неговите услуги.

Ливърпул бе свързван с няколко потенциални заместника на Матип през последните седмици, включително защитното дуо на Спортинг Лисабон Усман Диоманде и Гонкало Инасио.

Съобщава се, че Арне Слот е постигнал споразумение с "червените" като наследник на Клоп и се разбира, че няколко съществуващи играчи на Ливърпул, които не са част от дългосрочните планове на Слот, също ще напуснат през лятото.

Сред тези, които биха могли да се присъединят към Матип в автобуса от "Анфийлд", са Тиаго Алкантара и Адриан , и двамата също ще изтекат договорите си в края на настоящата кампания.

В допълнение, все още има значителна несигурност около бъдещето на Мохамед Салах , който може да получи още едно хитово предложение от Саудитска Арабия извън сезона. Широко се твърдеше, че оферта от около £150 милиона е била поставена на масата от Ал Итихад за подписа на египетския национал през миналия сезон.

72