Уеб обясни защо Ливърпул не получи дузпа срещу Ман Сити


Н. Гавазов

Ръководителят на съдийския корпус Хауърд Уеб обясни защо на Ливърпул бе отказана дузпа в края на последния им мач от Висшата лига срещу Манчестър Сити.

Ливърпул и Сити завършиха наравно 1:1, като домакините от "Анфийлд" претендираха за дузпа в самия край, когато Джереми Доку ритна Алексис Макалистър в гърдите.

Реферът Майкъл Оливър се поколеба дали да отсъди дузпа, а VAR не откри очевидна грешка в решението му - за голямо възмущение на мениджъра на "червените" Юрген Клоп.

Уеб обаче смята, че в този случай ВАР не трябваше да коригира решението на рефера, тъй като ситуацията не изглежда ясна.

"Мисля, че това е един от онези случаи, в които ВАР щеше да каже "проверката е завършена“, ако реферът бе отсъдил фаул.

По същия начин фразата "проверката е завършена“ щеше да последва, ако реферът не беше отсъдил фаул. Чухте Майкъл Оливър да казва, че топката е попаднала между двама играчи, които се движат един към друг. Топката е твърде ниска, за да се играе с глава. Доку повдига крака си, за да играе с топката и докосва топката.

Да, знаем, че той също докосва Макалистър. Макалистър се придвижва към него. Макалистър всъщност не играе с топката. Така че мога да разбера защо мненията са разделени.

Мисля, че щеше да бъде "проверката завършена“ във всеки случай. Вярваме, че VAR не трябва да променя решенията на съдията в ситуации, които не са ясни. VAR остава встрани. Мисля, че това трябва да очакваме от VAR.

Към края на мача играчите в някои ситуации могат да търсят контакт, за да паднат. Не казвам, че случаят беше такъв, но трябва да вземете предвид възможното поведение на играчите в последния етап на мача .. И за да вземете решения в такива ситуации, имате нужда от липса на съмнения", заяви Уеб.

520