Расте броят на уволнените мениджъри в Англия


Н. Гавазов

Според последните данни на Асоциацията на Мениджърите в Лигата (LMA), които бяха публикувани в Standard, средно наставниците на отборите във Висшата лига на Англия заемат своя пост не повече от две години, а ако се вземе под внимание четирите професионални дивизии, тази цифра се оказва още по-малка - само половин година.

В общата сложност на сезон 2010/11 в 92-те клуба на Висшата лига и Футболната лига са извършени 40 уволнения на мениджъри - с 4 повече от предишния сезон, като седем от тях се случиха в елита, където в оставка бяха отправени такива големи имена, като Карло Анчелоти например, който се лиши от своята работа след две години начело на Челси.

Във всичките четири дивизии пък бяха извършени 58 смени на треньорските щабове (преди година те бяха 51), като върха се оказа Лига Едно - 12 уволнени мениджъра 0т общо 24 отбора.

„Текучеството на кадрите си остава все така високо, но повече ни тревожи това, че мениджърите пребивават на своя пост за много кратко време. Като цяло, средният срок на работа на един специалист в четирите дивизии е 1,58 години, което е много кратко, за да може за това време да се изгради един отбор", заяви председателят на LMA Ричард Бийвън.

 

129