Блатер: Решението на Англия е странно


Н. Гавазов

Сеп Блатер определи решението на Футболната асоциация на Англия (ФА) да не участва в предстоящите избори за президент на ФИФА, като „странно" и заяви, че ФА трябва да играе водеща роля в световния футбол, а не да го бойкотира. Както е известно, бордът на ФА реши вчера да не подкрепя нито Блатер, нито неговия конкурент за поста Мохамед Бин Хамам на изборите за глава на световния футбол, които ще се състоят на 1 юни, като по този начин Англия дава своя протестен вот.

Шефовете на английския футбол изключват изцяло възможността да подкрепят швейцареца, след организираното фиаско, което претърпя страната при избор на домакин на Световното първенство по футбол 2018 година.

Появилите се информации в медиите за корупция при избора на Катар за домакин на Мондиал 2022 пък наклониха окончателно решението Англия да се оттегли от мероприятието на 1 юни, тъй като в този случай пък е опетнена кандидатурата на катареца Бин Хамам, който изигра ключова роля родината му да надвие Австралия в избора.

„Това тяхно решение е малко странно. Да имаш двама кандидати, които се борят да застанат начело на тази организация и да не можеш да избереш нито един е наистина странно. Това е свързано и с привилегиите на четирите британски асоциации дадени им през 1946 година - четири отделни вота, заместник-председателско място и почти половината от ФИФА е тяхна. Те имат много правомощия и права, но заедно с това и отговорности", заяви днес Блатер от централата си в Цюрих.

 

156