Ман Сити прекъсна серията срещу Челси, Арсенал спечели дербито


Н. Гавазов

Настоящият сезон на английската Висша лига продължава да радва феновете с ярки конфронтации, които понякога могат да удивят и да станат обекти на всякакви дискусии.

В последния кръг на Висшата лига Хосеп Гуардиола с Манчестър Сити победи Томас Тухел и неговия Челси, късметът на Манчестър Юнайтед бе към своя край, Брентфорд  и  Ливърпул организираха голова престрелка, а Арсенал уверено се справи с Тотнъм в дербито в Северен Лондон.

Нека разгледаме по -отблизо всички най -интересни събития, състояли се в шестия кръг на английската Висша лига през сезон 2021/22.

 

Ман Сити прекъсна лошата серия срещу Челси

Томас Тухел пое Челси в края на януари 2021 г. и се справи изключително добре в мачовете срещу Манчестър Сити. През миналия сезон германският специалист успя да победи отбора на Хосеп Гуардиола във ФА Къп, Висшата лига и във финала на Шампионска лига, но вече в новата кампания наставникът на Манчестър Сити най -накрая намери начин да постигне дългоочакваната победа над своя колега от лондонския клуб.

И трябва да отбележим, че Гуардиола не изобрети колелото. Испанецът избра срещу Челси активна роля, опитвайки се да отвори защитата на "сините" с помощта на комбинации чрез кратък пас и многобройни кросове. Играчите на лондонския отбор от своя страна не успяха да задържат топката дълго време. В резултат на това през цялото първо полувреме Челси нанесе само един изстрел към вратата на Едерсон и той не попадна между гредите.

Залогът на Тухел на атакуващата група Ромелу Лукаку - Тимо Вернер изобщо не проработи, докато Манчестър Сити изглеждаше по -балансиран във всички линии и можеше да отбележи много повече от един гол. Нека признаем, самата игра бе много скучна и едностранна, но въпреки това отбелязаните три точки срещу Челси позволиха на Хосеп Гуардиола да стане рекордьор на Манчестър Сити за най-много победи сред всички бивши треньори на "гражданите“ ( 221). Този рекорд преди това се държеше от Лес Макдауъл, който ръководи тима от 1950 до 1963 г.

 

Късметът избяга от Манчестър Юнайтед Юнайтед

А това, което се случи в паралелна среща   е трудно да се предаде с думи. Манчестър Юнайтед отново изнерви феновете си, но този път "червените дяволи" не успяха да получат положителен резултат, да не говорим за победа.

Може би такава беззъба игра на бе свързана с предстоящата среща с Виляреал в груповата фаза на Шампионска лига, където победата е изключително важна поради предишното поражение от Йънг Бойс, но това не отменя факта, че настоящият Манчестър Юнайтед е набор от футболисти от световна класа, но по никакъв начин не е цял организъм. Оле Гунар Солскяер ръководи отбора от декември 2018 г., но усещането е, че норвежецът не знае как трябва да играе отборът.

По ирония на съдбата, "червените дяволи“ имаха късмет, когато Марк Нобъл пропусна дузпата, но този път Бруно Фернандеш пропусна възможността да спаси една точка за своя отбор благодарение на отсъден 11-метров наказателен удар. Говори се, че Емилиано Мартинес е повлиял за това, след като посочи на Бруно за присъствието на Роналдо. Но така или иначе Юнайтед претърпя сензационно поражение, а успокоението е, че разликата от лидера е само една точка.

 

Головата престрелка между Бренфорд и Ливърпул

Брентфорд привлече вниманието още преди старта на сезона. На първо място, това се дължи на атакуващия и забавен стил на футбола, който позволи на хората на Томас Франк да станат най-резултатния отбор в Чемпиъншип. Самата фигура на датския специалист е много интересна. Той често е сравняван с Юрген Клоп по отношение на умението да превръща посредствени играчи в звезди и да мобилизира футболистите си.

"Пчелите" избраха вярната тактика. Високите подавания създадоха много проблеми на Ливърпул, но основното оръжие на домакините си остава многото тичане и трибуните. Да, Ливърпул можеше да затвори мача, ако Мохамед Салах бе реализирал излизането си сам срещу вратаря, но няма как да омаловажим успеха на Бренфорд, който вкара три гола на тим, допуснал само едно попадение в предишните си срещи. Успокоението на мърсисайдци е, че са лидери в таблицата за класиране, а "пчелите" се очертават като отбор, който ще създава проблеми на лидерите.

 

Арсенал надигра Тотнъм

Арсенал продължава да набира скорост в английската Висша лига след лошия старт на сезона, който доведе до три поредни поражения. Испанецът обаче най-после получи възможността да покаже  "своя“ отбор, който събра през летния трансферен прозорец. И накрая, феновете на "артилеристите“ успяха да видят резултатите от т.нар. "глобално преструктуриране“, за което Микел говори толкова често.

Похвално е, че Артета се отказа от високата преса, знаейки за основната сила на Тотнъм. Нещо повече, наставникът на "артилеристите" разчиташе на контраатаки, които по -късно дадоха резултат. На почивката "артилеристите“ си тръгнаха с преднина от три гола и бяха в отлично настроение.

Да, към Арсенал има определени въпроси за играта след почивката, но и трябва да се знае, че това бе мач за резултат, а и нямаше смисъл да се изтощават футболистите. В крайна сметка Нуно Ешпирито Санто не можа да излезе с нищо срещу противник, от който загуби само веднъж по време на работата си в Уулвърхемптън. И освен това Тотнъм за първи път от 2003 година допуска три гола в три поредни мача. Сега остава да видим как ще се справят "шпорите" в следващия мач, когато приемат Астън Вила, който пък победи Манчестър Юнайтед. Нов провал на Тотнъм със сигурност ще предизвика поредния дебат за треньорска смяна в клуб от Северен Лондон - само преди месец Артета се "пържеше" на този огън.

 

Палас не позволи на Брайтън да оглави таблицата

Колко ли фенове на английския футбол, спомняйки си за приказката "Лестър",  биха искали да видят Брайтън на първото място? Кристъл Палас обаче се противопостави на това. А и самият колектив на Греъм Потър се представи слабо. Отсъствието на Бисума и Уебстър също си каза думата.

Хората на Патрик Виейра взеха инициативата от самото начало и така се стигна до логичното -  Уилфрид Заха вкара традиционния си гол в дербито. Лондончани до последно удържаха победата си, но Нийл Мопе успя да спаси своите. А след това  емоциите взеха връх над всички участници. Сега Брайтън има 13 точки, с една по-малко от лидера Ливърпул. А колко хубаво би било "чайките" да посрещнат Арсенал в следващия кръг като лидери в таблицата. Впрочем, английската Висша лига за това е велика, защото може да ни поднесе всякакви изненади. Ако Манчестър Юнайтед и Евертън не се победят, а същото направят Ливърпул и Манчестър Сити, като в същото време Челси не вземе трите точки срещу Саутхемптън... И Брайтън победи Арсенал. Защо пък не?

 

Пет отбора са без победа

Пет отбора са без победа и това е голяма цифра след шест кръга, но голямата група неудачници води до отсъствието на натиск върху мениджърите. А и не всички в тази група изглеждат зле. Бърнли например стоеше много добре срещу Лестър, но не успя да запази преднината си.  Нюкасъл рядко е атакувал толкова мощно, но не успя да реализира шансовете си и се примири с равенство срещу Уотфорд. атакува по -добре от всякога в дните на Стив Брус, но не преобразува шансовете и се задоволява с равенство с Уотфорд. Лийдс разочарова, но загуби от тим, който има претенции да стане постоянен член на Голямата шестица. Саутхемптън допусна едва втората си загуба и не бе лош срещу Уулвърхемптън. "Светците" просто не могат да вкарват и ако това бъде решено, хората на Ралф Хазенхютъл ще започне да се изкачва.

Безнадеждно изглежда положението само на Норич, с което се потвърждават прогнозите ни преди кампанията, че  тимът е основен кандидат за изпадане. "Канарчетата" не се научиха да се защитават, а в атака стават все по-слаби. Така Даниел Фарке записа 16-та поредна загуба на ниво Висша лига и само един гол в шест двубоя през този сезон.

 

Символичен отбор на кръга: Жозе Саа - Итън Пинок, Кортни Хаус, Жоау Кансело - Емил Смит-Роу, Абдулай Дукуре, Виталий Янелт, Андрос Таунсенд - Майкъл Антонио, Пиер-Емерик Обамеянг, Джейми Варди. Мениджър: Микел Артета.

Цитат на кръга: "Арсенал просто ни събори. Направихме ги да изглеждат като Барселона. Направихме Едегор да изглежда като Зидан", О'Хара за мача Арсенал - Тотнъм.

612