ВЛ се обяви срещу Европейската Суперлига


Н. Гавазов

Висшата лига атакува пет свои клуба, които се съгласиха да участват в Европейската Суперлига.

По-рано в неделя стана известно, че Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Арсенал, Челси и Тотнъм са сред 11 европейски клуба, които планират да създадат отделно състезание и ще бъдат там с привилегировани права, без заплаха от елиминиране.

Предполага се, че Европейската Суперлига ще замени спонсорираните от УЕФА турнири, Шампионска лига и Лига Европа за своите участници. Висшата лига обаче не одобрява това.

"Висшата лига осъжда всяко предложение, което противоречи на принципите на открито състезание и спортните заслуги, които са в основата на националната и европейската футболна пирамида.

В момента феновете на всеки клуб в Англия и Европа могат да мечтаят клубът им да се изкачи на върха и да играе срещу най-добрите. Ние вярваме, че концепцията за Европейската Суперлига ще унищожи тази мечта.

Висшата лига е горда да проведе състезателно и вълнуващо футболно състезание, което се превърна в най-популярната лига в света. Нашият успех ни позволи да направим ненадминат финансов принос за националната футболна пирамида.

Европейската Суперлига ще подкопае привлекателността на играта като цяло, както и ще навреди дълбоко на непосредствените и дългосрочните перспективи на Висшата лига, нейните клубове и всички, които зависят от нашето финансиране и нашето сближаване.

Ще продължим да работим с фенове, ФА, Футболната лига, Асоциацията на професионалните играчи и Асоциацията на треньорите и други организации у нас и в чужбина, за да защитим целостта и перспективите на английския футбол в най-добрия интерес на игра", се казва в изявление на Висшата лига.

Добавяме, че УЕФА също осъди и идеята за създаване на Европейска Суперлига.

406