Висшата лига разреши на саудитите да купят Нюкасъл


Н. Гавазов

Шефовете на Висшата лига взеха решение  да разрешат на Суверенния фонд на Саудитска Арабия да придобие Нюкасъл за 300 милиона паунда.

Измина повече от месец, откакто финансовият посредник Аманда Ставели  помогна на сегашния собственик на "свраките" Майк Ашли да  сключи споразумение с инвеститорите от Саудитска Арабия.

През цялото това време сделката се намираше в процес "стендбай" във Висшата лига, която, следвайки стандартния протокол, трябваше да провери чистотата и надеждността на капитала на потенциалния  купувач на клуба.

През последните няколко седмици бяха повдигнати много обвинения срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и неговите сътрудници, както за нарушения на правата на човека, така и за насърчаването на пиратски излъчвания на футболни мачове.

Въпреки това, изданието The Sun научи, че саудитците успешно са преминали теста, а забавянето, което възникна, се дължи на факта, че всички сили на Висшата лига бяха хвърлени в "Проекта рестартиране“.

Ставели, която е отговорна  за сделката, очаква да получи потвърждаващите документи от Висшата лига през следващата седмица. След като попълнят останалите документи, саудитите ще бъдат представени като новите собственици на клуба от "Сейнт Джеймсис Парк“ около 1 юни.

138