Британското правителство няма да блокира покупката на Нюкасъл


Н. Гавазов

Британското правителство няма да блокира покупката на Нюкасъл от Суверенния фонд на Саудитска Арабия.

Когато стана известно, че саудитските инвеститори са договорили покупката на клуба от "Сейнт Джеймсис Парк" от Майк Ашли за 300 милиона паунда, няколко правозащитни организации призоваха Висшата лига да блокира сделката.

Писмо със същото искане до Висшата лига и нейните 20 клуба бе изпратено от катарската телевизионна компания beIN Sports, която съобщи, че Саудитска Арабия насърчава пиратски излъчвания на мачове от английското първенство.

Оливър Даудън, който е министър на цифровизацията, културата, медиите и спорта, обаче намеква, че британското правителство ще позволи на Висшата лига самостоятелно да реши и да оцени репутацията на престолонаследника от Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, към когото са адресирани основните претенции на защитниците на правата на човека.

"Както знаете, Висшата лига проверява проверката на новите собственици и не бих искал да повлияя на този процес. Въпреки това леко не съм съгласен с това как е описан той (Бин Салман).

Първо, купувачът е Суверенният фонд, а не той лично. Имаме добри международни отношения със Саудитска Арабия и никога не сме се срамували да изразим своята загриженост относно нарушенията на правата на човека и ще продължим да го правим.

Мисля, че това е въпрос на Висшата лига. Мисля, че те сами трябва извършат проверката", заяви Доуден.

Добавяме, че в отговор на призива на международната правозащитна организация Amnesty International, изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс обеща, че неговата организация ще извърши проверка за чистота и надеждност на капитала на потенциален купувач на Нюкасъл. Според различни източници обаче, Висшата лига няма да наложи вето на сделката за клуба от "Сейнт Джеймсис Парк" и ще даде зелена светлина до края на този месец.

151