Amnesty International отново скочи срещу покупката на Нюкасъл от Бин Салман


Н. Гавазов

Правозащитната организация Amnesty International продължи да изразява загриженост относно намерението на Саудитския суверенен фонд да закупи  Нюкасъл.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед Бн Салман ще стане собственик на клуба от "Сейнт Джеймсис Парк"  веднага след като Висшата лига одобри тази сделка на стойност 300 милиона паунда.

Въпреки това, директорът на британското отделение на Amnesty International Кейт Алън, смята, че Висшата лига трябва да помисли сериозно за репутацията на Бин Салман и възможното му въздействие върху английския футбол.

"Кризата, причинена от коронавируса, хвърли сянка върху футбола, показвайки, че играчите и служителите заслужават справедливо отношение. И сега пандемията може да отвлече вниманието от необходимостта да се вземе студено, балансирано и наистина етично решение за тази сделка с Нюкасъл.

Всеки бизнес трябва да бъде защитен от всякаква връзка с нарушаване на човешките права и английският футбол не е изключение.

Ние абсолютно не посочваме кой трябва да управлява Нюкасъл, но ако Висшата лига не се спре и не погледне сериозно на положението с правата на човека в Саудитска Арабия, тогава рискува да се превърне в простащина, позволявайки си да бъде заблудена от онези, които се опитват да използват блясъка и престижа на футбола във Висшата лига, за да прикрие своите дълбоко ужасни дела", заяви Алън.

Напомняме, че през миналата седмица Amnesty International излезе с подобно изявление, обвинявайки Бин Салман в опит да използва Нюкасъл за "нечисти цели".

205