Поискаха Висшата лига да не одобрява сделката за Нюкасъл


Н. Гавазов

Британската правозащитна  организация Кампания срещу търговията с оръжие (СААТ) призова Висшата лига  да блокира покупката  на Нюкасъл от престолонаследника на  Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Както е известно, собственикът на Нюкасъл  Майк Ашли вече се съгласи да продаде клуба си на инвеститори от Саудитска Арабия за 300 милиона паунда чрез посредничеството на финансистката Аманда Стейвли.

Суверенният фонд на Саудитска Арабия, зад който стои Бин Салман, трябва да получи 80 процента от участието на клуба от  "Сейнт Джеймс Парк", веднага след като сделката бъде одобрена от Висшата лига.

Въпреки това, Ендрю Смит, представител на CAAT, предупреждава, че Нюкасъл ще стане само част от "пропагандната машина" в ръцете на Бин Салман, чиято репутация в международната общност е силно противоречива.

"Ако се осъществи тази аморална сделка, тогава Нюкасъл ще бъде пореден инструмент в пропагандната машина на един от най-жестоките и авторитарни режими в света.

Връзката със саудитската диктатура е последното нещо, от което се нуждае футболът във Висшата лига".

Ясно е, че това е опит да се изчисти  репутацията  чрез спорт. Футболните клубове все още са публични институции и трябва да направят положително впечатление. Парите не трябва да надвишават ценностите.

Тази сделка, ако се осъществи, ще прояви презрение към многото хиляди жертви на Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия и Йемен", заяви Смит.

143