Арсенал и Норич не се победиха


Н. Гавазов

Арсенал не успя да победи в първия си мач след уволнението на Унай Емери, завършвайки 2:2 при гостуването си на Норич в двубой от 14-я кръг на Висшата лига на Англия.

Гостите започнаха по-активно и още в петата минута Александър Лаказет стреля, но ударът му бе блокиран.

Само след пет минути отново бе горещо във владенията на Тим Крул. Шкодран Мустафи изпревари вратаря на домакините, но Онел Ернандес изби от линията на вратата. В тези първи минути лондончани прилагаха висока преса, контролираха средата на терена и изобщо се създаде впечатление, че появата на Фреди Юнберг на пейката е повече от положитална.

Снишилият се Норич обаче изненада съперника си с контраатака в 21-та минута. Теему Пуки успя да се справи с Мустафи и Давид Луис и с удар от линията на наказателното поле прати топката в мрежата зад Бернд Лено. 1:0 за "канарчетата"!

Веднага след това реферът отсъди игра с ръка на Кристоф Цимерман в собственото наказателно поле. Крул отрази първия удар на Пиер-Емерик Обамеянг, но системата VAR установи нарушение на правилата от страна на домакините при изпълнението на удара и габонецът бе точен при повторението на дузпата. 1:1!

Арсенал продължи да бъде по-активен след изравняването на резултата, но без да създава острота и опасни положения.

Малко преди почивката Норич отново излезе напред в резултата, след поредната си контраатака. Ернандес подаде на Тод Кантуел от края на наказателното поле, а последният стреля през Мустафи за 2:1.

Гостите натиснаха от самото начало на второ полувреме и това даде своите плодове в 77-та минута, когато Обамеянг изравни след разиграване от корнер и отскок на топката в гредата.

Веднага след това домакините контраатакуваха, но гредата спаси Лено след удара на Кени Маклийн. Немецът отново спаси своите в 63-та минута, когато Пуки мощно финтира Мустафи и стреля.

Постепенно играта се успокои, но заедно с това гостите отстъпиха инициативата на своя съперник, който не показа никакви признаци на умора, контролираше центъра, атакуваше и до последно търсеше гола, макар и без да създава кой знае какви опасности, без да броим удара на Макс Аарънс в добавеното време.

Именно при този резултат завършиха двата отбора. Арсенал събра 14 точки и остана на 8-ма позиция, а Норич е предпоследен, на 3 пункта от спасителния бряг. По-лошото е, че лондончани вече нямат победа в осми пореден мач

247