Ливърпул отново е на върха след погром над Хъдърсфийлд


Н. Гавазов

Ливърпул очаквано победи Хъдърсфийлд с 5:0 в мач от 36-я кръг на Висшата лига на Англия. Садио Мане и Мохамед Салах оформиха по дубъл, а другото попадение бе дело на Наби Кейта. Този успех върна мърсисайдци на върха в таблицата за класиране, на две точки пред Манчестър Сити, който обаче все още не е изиграл своя мач от кръга.

Първото попадение във вратата на "териерите" падна още в 18 секунда. Гостите сгрешиха при изнасянето на топката, от което се възползва Мохамед Салах, който подаде на Кейта в наказателното поле и гвинеецът бе точен. Интересното е, че противно на очакванията Хъдърсфийлд не се стъписа от това попадение и овладя инициативата в мача, подлагайки домакините на напрежение пред собствената им врата. "Червените" повече разчитаха на контраатаки.

Всичко приключи в средата на първата част. Върджил ван Дайк спечели единоборство във въздуха в собствената половина, след което напредна дълбоко в полето на гостите и подаде вляво на Андрю Робертсън. Шотландецът центрира и непокритият Мане бе безпощаден с глава - 2:0.

След този гол гостите рухнаха и ентусиазмът в играта им се загуби, а това се отрази и на тяхната активност. Оттук до края на мача Ливърпул стана пълновластен господар на терена.

Малко преди почивката Трент Александър- Арнолд подаде на Салах, а египтянинът технично прати топката зад вратаря на "териерите".

В началото на второто полувреме гостите създадоха едно опасно положение, на което домакините отвърнаха с гол на Даниел Стъридж, който обаче бе отменен заради засада.

В 66-та минута Джордан Хендерсън прати топката към далечната греда на съперника, където Мане вкара с глава за 4:0. Десет минути по-късно влезлият в игра малко по-рано Алекс Окслейд - Чембърлейн едва не се отчете при своя дебют през този сезон, но вратарят успя да отрази. Малко след това Мане удари гредата и така пропусна да направи хеттрик. В 83-та минута обаче се случи неизбежното - Робертсън изведе Салах на празна врата - 5:0.

Ливърпул не показа най-добрата си игра, очевидно пазейки сили за Барселона, но "червените" вкараха много голове и го направиха с лекота.

Следващият двубой на мърсисайдци във Висшата лига е на гости на  Нюкасъл на 4 май.

726