Футболистът ZXC издейства съдебна забрана върху медиите на Острова


Н. Гавазов

За по-малко от седмица втори английски футболист спечели съдебно решение, което забранява на медиите да отразяват личния му живот. Мултимилионерът, на който не може да бъде разкрита самоличността е баща на една дълготрайна връзка. Снощи той е спечели забранителна заповед да бъдат разгласени любопитни подробности от личния му живот.

Подобна заповед се издава за втори път в рамките на седмица, след като друг футболист, разбирайки, че неделното издание на английски вестник смята да изнесе факти от личния му живот се обърна към съда да не се изнася информация.

Футболистът, който снощи получи защита от съда, с помощта на който бе предотвратено публикуването на нелицеприятни факти, е една от звездите в английския футбол, който е сменил няколко от топ клубовете. Заплатата му е 100 000 паунда на седмица и е известен на медиите, но поради цензурата името му не може да бъде съобщено. Нарушаването на подобна заповед ще доведе до съдебно преследване, както и ще бъде изтълкувано като обида за съда.

Инициалите на звездата, който не иска да се разгласява връзката му с жена са "ZXC", а на въпросната дама "BNM".

От Асоциацията на британските журналисти обявиха, че най-новия пример за цензура се превръща в опасна тенденция, която нарушава правата на хората да бъдат информирани. Те обвиниха звездите, че си наемат скъпоплатени адвокати, които чрез съдиите постигат решения на основата на закони, които никога не са били одобрявани от парламента. Последното съдебно решение ще бъде обжалвано от страна на медиите и другата седмица ще има яснота по въпроса.
От комисията за култура, спорт и връзки с медиите към парламента изказаха недоволството си от подобна цензура.

„Хората, които са пред очите на обществеността, трябва да разберат, че те нямат право да определят вида на рекламата, която получават. Те са доста щастливи, когато използват обществения си профил, за да получават спонсорски споразумения и да увеличават доходите си, но трябва също така да знаят, че могат да получават и отрицателна публичност", се казва в изявление на Филип Дейвис, член на въпросната комисия.

В началото на седмицата от министерството на правосъдието също разкритикуваха подобни възбрани, които погазват свободата на словото.

 

130