Арсенал готви безпрецедентна кампания, Венгер получава 300 млн.


Н. Гавазов

Готвейки се да продължи своето пребиваване в Арсенал, Арсен Венгер едновременно с това планира да проведе най-мащабното обновяване на отбора за последното десетилетие, което ще струва на лондончани повече от 250 милиона паунда. Напомняме, че след поражението с 3:1 от УБА в събота французинът заяви, че вече е приел решение относно своето бъдеще, обещавайки много скоро да разкрие тайната.

Малко след това стана известно, че Венгер и Арсенал са се договорили за нов договор, като това е станало веднага след унизителната загуба от Байерн Мюнхен на "Емирейтс". Съобщаваше се, че французинът не желае да завърши на минорна нота пребиваването си в клуба и е амбициран да се справи с кризата, която е най-голяма през 20-годишната му кариера в Арсенал.

Като за начало, 67-годишният французин възнамерява да се раздели с Месут Йозил и Алексис Санчес, отчайвайки се да задържи двамата в отбора. Според информациите, Арсенал ще продаде чилиеца за около 50 милиона паунда, а относно немеца, лондончани оценяват играча от националния отбор на Германия на 35 милиона паунда. При това двамата няма да бъдат продавани на английски клуб, освен, ако не постъпи някое умопомрачително предложение.

Клубът ще се раздели и с няколко други футболисти като Давид Оспина, Начо Монреал, Кириън Гибс, Джак Уилшър, Лукас Перес и Алекс Оклсейд-Чембърлейн.

Плановете на Арсенал са да получи от продажбите на гореизброените футболисти около 100 милиона паунда. Така общата сума от продажба на играчи ще доближи цифрата 200 милиона паунда. В добавка, клубното ръководство е уверило Венгер, че той ще получи най-малко 100 милиона паунда натрупан резерв, който ще използва за покупка на нужните му футболисти.

Така французинът ще разполага със средства между 250-300 милиона паунда, които ще му помогнат да разгърне невиждана трансферна кампания.

Сред имената, към които е насочено вниманието на Арсен са Александър Лаказет от Олимпик Лион, Муса Дембеле и Кириан Тирни от Селтик, Марко Ройс от Борусия Дортмунд, Антонио Рюдигер от Рома, Каспер Шмайхел от Лестър, Джак Бътланд от Стоук Сити, Корентен Толисо от Олимпик Лиион и Джибрил Сидибе от Монако.

Амбицията на Венгер е в кратък срок да изгради боеспособен колектив, с който да спечели Висшата лига на Англия - ако не през следващия сезон, то през кампанията 2018/19. След това Арсен ще се оттегли от поста си, но ще остане в структурата на клуба, за да оказва помощ на новия треньорски щаб.

 

388