Тебас поиска промяна на формата на ШЛ


Н. Гавазов

 Тебас поиска промяна на формата на ШЛ

Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас призова за промяна на формата на Шампионска лига, настоявайки за необходимостта от намаляване на броя на отборите, представляващи една държава.

"През 2024 г. ще има нов модел за Шампионска лига, но трябва да започне работа върху различен тип формат, формат, който ще се върне към корените на Европейската купа, тоест ще събере колкото се може повече шампиони от техните страни от цяла Европа, доколкото е възможно. Въпреки факта, че представлявам Ла Лига, ще кажа, че четири испански клуба не е най-доброто решение за Шампионска лига. Същото е за Серия А, Бундеслигата, Висшата лига...

Защо е така? Клубовете, които играят в европейски турнири, печелят толкова много, че има много голяма разлика между тях и останалите клубове във вътрешните лиги. Грешно е, че през 2016 г. дори повече билети за Шампионска лига бяха раздадени на клубове от висшите лиги. Аз лично бях против факта, че четири клуба от Испания директно попаднаха в Шампионска лига", заяви Тебас за Mundo Deportivo.

Той също така използва възможността отново да предупреди за опасността от образуване на Европейска Суперлига.

"Те ще бъдат унищожени спортно и икономически. Серия А, Бундеслигата, Ла Лига, Ередивизе… Ако вашето национално първенство не ви дава възможност да се класирате за игра в Европа, тогава вашето национално състезание става много по-малко интересно. И точно това сме градили в продължение на много десетилетия: комбинацията от национални състезания и европейски състезания заедно е модел на успех".

Припомняме, че идеята за създаване на Суперлига, срещу която се противопоставя УЕФА, е подкрепена от собствениците на редица водещи клубове в Европа, сред които испанските Барселона и Реал Мадрид.

  Сподели
487