ФИФА притиска Нелсон Мандела за награждаването


Т. Михайлов

ФИФА притиска Нелсон Мандела за награждаването

Внукът на Нелсън Мандела Мандла заяви, че функционери на ФИФА оказват натиск върху дядо му, опитвайки да го убедят да присъства на финалния мач на 19-ото световно първенство в ЮАР. Както е известно дългоочакваното от цяла Африка събитие бе помрачено от смъртта на правнучката на великия лидер само ден преди започването на шампионата. По тази причина Мандела не посети нито един двубой досега.

“Подложени сме на невероятен натиск от ФИФА, които желаят дядо ми да посети финала. Хората трябва да разберат традициите на семейството. Преживяхме огромна загуба и сме в траур. Решението зависи от дядо. Зависи как се събуди в деня на финала, дали ще се чувства добре и какво ще го посъветват лекарите. След седмица той ще навърши 92, а мачът е късно вечерта. От него се очаква да награди победителя в края”, заяви Мандла Мандела.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер няма представа дали Мандела ще може да вземе участие в награждаването. “Не можем да предвидим какво ще се случи, но ако той успее да дойде на стадиона ще е прекрасно. Мандела е държал трофея в ръце през 2004 и ако има възможност да го стори отново ще е чудесен миг за него, за футбола и за цяла Африка”, каза швейцарецът.

  Сподели
149