Солидна Англия заличи Словения (видео)


Т. Михайлов

Солидна Англия заличи Словения (видео)

Англия победи Словения с 1:0 и намери място в 1/8-финалите на 19-ото световно първенство. С гол на Джърмейн Дефоу в 18-ата минута “трите лъва” взеха безценни три точки, но остават на втора позиция в Група С. Островитяните имат равни точки и голова разлика със САЩ, но “янките” са отбелязали повече попадения.

На “Нелсън Мандела Бей” в Порт Елизабет Англия тотално надигра Словения, но напрежението седя до края. Равностойни бяха само първите 10 минути, след което албионците натиснаха съперника и в 23-ата минута поведоха. Уейн Рууни овладя топката на левия корнер, пусна назад към Ашли Коул, който намери Джерард. Капитанът разтегли към отсрещния фланг, където чакаше Милнър. Последва блестящо центриране засечено от Дефоу с крак.

Положенията пред Хандановчи продължиха и след няколко минути се наложи той да спасява мощни удари на Джерард и Лампард. В началото на втората част Дефоу изпусна отлична позиция да удвои отблизо. В 57-ата минута Джон Тери се извиси при един корнер и с глава насочи кълбото към вратата, но Ханданович отби.

Малко след това дойде и най-доброто положение пред Уейн Рууни. Тери го изведе на чиста позиция, нападателят овладя на гърди и стреля, но топката срещна гредата изтикана леко с пръсти от Ханданович. Най-добрата ситуация за Словения дойде в 68-ата минута, когато Новакович бе изведен в пеналта и последва серия от три удара в рамките на секунда. Първи пробва шанса си бившият нападател на Литекс, а след това Бирша и Дедич. Джеймс беше непоклатим.

Постепенно Фабио Капело извърши смени, с които успя да намали темпото като в същото време Англия владееше ситуацията и до напрежение се стигна чак в 90-ата минута, когато Матю Ъпсън се намеси добре с шпагат.  До самият край словенците се надяваха, че също ще излязат от групата, но бяха посечени от новината, че Лендън Донован е донесъл успех на САЩ над Алжир.

Видео: Тук

  Сподели
159