Гуардиола: Нека да останем малки - така ще бъдем по-конкурентни


Н. Гавазов

Гуардиола: Нека да останем малки - така ще бъдем по-конкурентни

Шампионът на Испания Барселона стартира лятната си подготовка за новия сезон с 28 футболисти. На сбора се появи Златан Ибрахимович, както и новото попълнение Адриано Корея. Участвалите на Мондиала в ЮАР играчи ще се присъединят към "каталунците" в началото на август. От утре Барса започва с двуразови тренировки, като този ритъм ще продължи до 26 юли. Треньорският щаб определи неделя за почивен ден. Първият приятелски мач на тима е на 29 юли в Осло срещу местния Волеренга.
Веднага след заниманията, старши треньорът на шампионите Хосеп Гуардиола даде първата си пресконференция пред журналисти. Специалистът призна, че се чувства много щастлив от това, че продължава да работи на "Ноу Камп" и чувства както доверието на борда, така и на феновете.

"Аз съм много щастлив, че поднових договора си и искам да направя така, че всички наши фенове да се гордеят с нас в Испания и Европа. Благодарен съм на борда за оказаното ми доверие. Беше ми предложено да ръководя тима за още шест години, но аз отказах да направя това. Не се споразумяхме защото може всичко да се промени за толкова дълго време. Ако всичко върви добре и не съм уморен ще подпиша за още една година. Но ако съм изморен и играчите ми наситени, аз ще напусна. Искам да благодаря на борда, че ми позволи този вариант, защото аз се чувствам по-комфортно в тази ситуация и така ще работя по пълноценно", отговори Гуардиола на въпрос за контракта си с клуба.

"За Чигирински какво да кажа? Малко се пообъркаха плановете ни. Знам, че излъгах когато казах преди, че няма да се държа като треньор. Но интересите на клуба са над всичко и ако президентът каже, че трябва да се продава по икономически причини аз не мога да сторя нищо. Разбирам, че по-малко ще се обръща внимание на моите искания заради финансовата криза и трябва да свикна с това. Вярвате или не, но аз съм само един обикновен служител", продължи наставникът на Барселона.

"За Фабрегас ситуацията е много особена. Напълно разбирам, че Арсенал не иска да се раздели с него, а всички го искат - включително и от Мадрид. Сеск е играч, който е много обичан тук. Рано е да говорим сега за него", коментира ситуацията с Фабрегас Гуардиола.

"Относно Ибрахомович не съм говорил нито със стария, нито с новия президент дали Ибра да бъде пуснат на пазара. Той направи много добър сезон, но се контузи, което го извади за месец извън отбора. Той е важен играч за нас. Ако един играч е важен за своя отбор, той лично ще реши какво трябва да предприеме неговият представител. На играч от неговия тип Барселона никога няма да каже "Отивай си". Той реши да остане в отбора и да се бори за титулярното място в него", изясни ситуацията с Ибрахимович наставникът.

"Реал Мадрид взе един от най-добрите треньори в света и ще ни бъде трудно с него. Пелегрини заслужаваше да спечели Лигата. Сега ние трябва да осмислим много неща. Нека да бъдем малки - така ще останем конкурентноспособни. А когато победим тогава ще говорим. Но тази година ще бъде много трудна, защото ще бъде невъзможно да спечелим всичките си мачове, колкото и да имаме ентусиазма да го направим. Така, че ни очаква интересно първенство", обеща Гуардиола.

"Давид Вия е футболист, който може да играе както като крило, така и на върха на атаката. Той умее да се движи много добре, да се възползва от празните пространства и да вкарва много голове. Очаквам да е много доволен в Барса. С Къркич не съм говорил все още. Но се надявам това, че Вия е тук да не му се отрази. Ще се радвам да продължи да играе при нас. С Анри се разделихме спокойно. Бе истинско удоволствие докато бяхме заедно. Той го знае и ще го помни това", завърши старши треньорът на Барселона.

 

  Сподели
118