Гонзо: Трябва да се направи стадион на Левски


FUTBOL-TV

Гонзо: Трябва да се направи стадион на Левски

Новоизбраният президент на БФС Георги Иванов, който все още не е вписан като такъв, даде интервю пред бТВ. Бившият голмайстор на Левски коментира много неща.

Ето какво каза Гонзо по наболели теми в българския футбол:

"Трудно е. Заради тези всички съдебни дела, които се водят от 2-3 години, Изпълкомът не може да бъде вписан. Има 3 Изпълкома - първият на Боби Михайлов, този от конгреса през 2021 г. и сегашният. Казах на Конгреса, че Изпълкомът ще бъде органът, който взима решения, но той не е легитимен. След като бъдем вписани ще се съберем пак, защото има такива решения, които трябва да вземем генерално, за да можем да бъдем подготвени за следващия сезон", заяви Иванов.

"Самата Агенция по вписванията, като види, че има нещо към БФС, им се изправят косите. Надявам се това нещо да приключи. За никой не е добре това безвремие. Ако искам да взимам някое решение, трябва да свиквам първия Изпълком, а ние сме третият. Дори когато искам да подписвам нещо за уволнение или нещо, което трябва да се случи, трябва да викам Михаил Касабов, за да се подписва заедно с мен. Неудобство е, но ние продължаваме да работим. Правим вътрешни реформи", добави той.

След избирането на Иванов два клуба подадоха жалби - Скравена и Балкан Варвара. Впоследствие те ги оттеглиха и се очаква Гонзо официално да стане президент и на документи в средата на май.

"Не искам да казвам и да обвинявам някой за жалбите. Но, в крайна сметка, ако са от някой от хората, които бяха кандидат-президенти, не говори добре за тях. Ние сме хора, които са били спортисти. Важно е да имаш достойнство, когато загубиш е важно да приемеш загубата. Обединението е трудно, защото в България сме разединени. Виждаме го. На колко избори ходим подред?! Самото общество е крайно - или харесва, или мрази. Когато самият начин на живот на хората се подобри и гледаме в една посока, има правителство, правила и закони, може би във футбола и ние ще се обединим", заяви новият президент.

Една от основните цели на управлението на Иванов е класиране на националния тим на Световното първенство през 2026 г. с САЩ, Канада и Мексико.

"Трябва да постигнем качеството на играта, която всички българи очакват. В последните два мача показахме добро лице. При Младен Кръстаич имахме мачове, в които България доминираше, но не успя да победи. Надявам се сега, с новия треньор (бел. а. - Илиан Илиев), положителните неща, които ги виждаме, да продължат. Знаем, че нямаме някакви топ играчи, но трябва всички да дават всичко от себе си", заяви Иванов. 

"Сега световното първенство звучи като някаква фантасмагория, предвид резултатите на националния отбор през последните две години. Но ние като спортисти и хора, които отговарят за БФС, си поставяме цели. Вече две години този отбор се изгражда, мачовете в Лигата на нациите са с непретенциозни отбори, което ще ни даде добра основа за европейските квалификации, където ще хвърлим всичко", добави той.

Развитието на националния отбор минава и през развитието на школите. 

"За да се надиграваме с държави, на които футболистите им играят в топ 5 първенствата, ние също трябва да имаме такива - поне 7-8. В момента два футболисти правят впечатление - Кирил Десподов и Илия Груев. За да бъдем конкурентно способни на другите държави - не Франция и Испания, а Полша, Унгария, Сърбия, трябва да имаме 7-8 човека, за да сме силен отбор", категоричен е Иванов.

"Неслучайно тези две години, в които бях технически директор, хвърлихме много усилия в детско-юношеския футбол. Там се изграждат футболисти. Засега във възрастите 15-16-17 години имаме добри футболисти, които не се различават от другите държави, които са по-развити от нас. Какво се случва след 17 години?! Може би самата обстановка, в която живеем, в която се изграждат футболистите, мотивацията, която трябва да имат... там губим нишката. И търсим причините защо не можем да постигнем нивото, което очакваме", каза още той.

Един от основните проблеми на българския футбол, според Иванов, са многото чужденци в клубните отбори. Той обаче заяви, че не е почитател на крайните мерки за ограничаване на участието им в мачове.

"Един от основните проблеми е многото чужденци, които играят в българското първенство. Но пък ние трябва да си дадем сметка, че БФС не развива футболисти. Това, че играят много чужденци, говори лошо за нашите детско-юношески школи. Собствениците на клубовете трябва да влагат много повече средства в обучението на треньорите.", заяви той.

Иванов е категоричен, че държавата трябва да помогне за подобряването на спортната инфраструктура у нас, но не пожела да се ангажира с темата за национален стадион.

"Проблем ни е инфраструктурата, която имаме. Сега има два стадиона в Пловдив, този на ЦСКА, който предстои да се направи, този в Разград. За нас е важно да се направят нови стадиони. Не говоря, че трябва да се направи национален стадион за 50 000 човека, защото самият национален отбор не е готов за това предизвикателство. Но стадиони на Левски, на софийските отбори... Има отбори с добра фенска маса, на които стадионите не са им това, което трябва. Гледаме един национален стадион, от който самите фенове могат да откъртят камъни, могат да убият човек. Държавата трябва да се намеси във всички тези процеси", каза той.

Иванов коментира и проявите на футболно хулиганство у нас. От такива бяха белязани последните дербита между ЦСКА и Левски, като дори се заговори за забрана на гостуваща агитка.

"Съгласен съм да има жестоки мерки за футболното хулиганство. Тези хора застрашават живота и здравето на хората, които са дошли на мач. Това ще е най-малкото - да не идва някой на мач. Искам да има осъдителни присъди, жестоки финансови глоби и никога да не присъства този човек на мач, ако е извършил такова деяние. За да стреляш към хората с ракета, с която можеш да убиеш човек, за мен е опит за убийство", заяви Иванов.

  Сподели
104