Половин крачка


Н. Гавазов

Половин крачка

Задкулисното пространство в живота на играчите е неразделна част от съвременния футбол. За съжаление, част от това, което се случва извън терена, се прехвърля директно върху него и вреди не само на главните герои на сапунената опера, но и на съотборниците. Ярък пример за такава ситуация може да се нарече драмата с отнемането на капитанската лента на Мауро Икарди, чийто агент е съпругата му Уанда Нара, която изглежда прави всичко възможно да погребе кариерата на съпруга си.

Всеки път, когато се споменава името на аржентинския нападател на Интер, споменаването на вездесъщата жена винаги идва зад него. Те са едно цяло, независимо дали са критикувани  или хвалени (в последно време само критикувани).

Коя е Уанда Нара? Модел и бивша танцьорка, която стана агент на Икарди през 2016 година. Ако  говорим за нейната професионална дейност, най-общо тя е известна с факта, че Уанда наляво и надясно говори публично за кариерата на съпруга си (и за всичко останало), дори когато не е помолена да го прави.

И истински алчен хищник, който не се спира пред нищо, за да извлече максимална изгода от всяка ситуация.

Що се отнася до самия роман с Мауро Икарди, то дългата история на раздялата на Нара с Макси Лопес, както и последвалата връзка с нападателя на Интер,  вече не е новина за никого. Още повече, че страните сами докосват тази тема - очевидно е, че раните не са излекувани досега. Ние няма да ровим във все още мръсното бельо, още повече, че политиката на сайта е да стоим далече от жълто-кафявия спектър на медийното пространство, а и любовните отношения са лична работа на всеки човек, макар че тази ситуация  се отразява пряко върху футболното игрище. Излишно ли е да казваме, че обществото незабавно издигна Макси Лопес в статут  на страдалец, а Икарди се превърна в изгнаник?

С течение на времето тази тема престана да блести толкова ярко, включително благодарение на игровите показатели на "деветката" на Интер. Ефектът от тези събития обаче имаше пряко въздействие върху кариерата на Мауро в националния отбор. Той не е канен  в лагера на "албиселесте“ от  много дълго време, а легендарният Диего Армандо Марадона и други имена от аржентинския футбол при всяка възможност обичат да критикуват Икарди. Аргументите са същата мръсна история с бившата съпруга на Макси Лопес, т.е - Мауро е  мъж, недостоен да носи националната фланелка.  На всичкото отгоре се разбра, че съпругата му обича да звъни на всеки наставник на "албиселсте" с различни молби.

"Вместо да даваме на Мауро нов договор, бих предпочела  да подпишем с  играч, който ще може да направи най-малко пет добри паса във всяка среща. Мауро страда от това, че не получава добри топки".

Как ви се струва подобно изказване?  И не само на феновете на Интер? Истината е, че бившата танцьорка е истински генератор на нежелани заглавия. Основното място на нейните изяви са в програмата Tiki Taka на италианската телевизия, където Нара често говори по подобен начин - без капка свян,  обсъждайки не само възможностите на съпруга си, но и критикувайки Интер  и съотборниците на мъжа си.

В резултат на това ситуацията в съблекалнята на Интер стана напрегната, а лишаването от капитанската лента  изглеждаше като логично решение, въпреки че тази практика е рядкост в средата на сезона. Самата Уанда и Икарди обаче предизвикаха подобна ситуация. С размотаването на клуба с новия договор, постоянните публични атаки срещу клуба и играчите - всичко това не се вписва в рамката на поведението на този капитан. Особено в Италия, където “Il capitano" е цял култ. Нара обаче не спря до тук - по-късно тя обвини, че е жертва на нападение от страна на тифозите на "нерадзурите", а също така сравни отнемането на лентата с ампутацията на крайник.

В резултат на  това Уанда бе намразена от всички фенове на Интер.

Самият Лучано Спалети се опита да подходи към тази ситуация доста деликатно. Поне в медиите. В едно от интервютата си той обяснява ситуацията с Икарди по следния начин: "Има някои неща около момчето, които трябва да бъдат коригирани. Тези неща причиняват срам на съотборниците на Мауро и на клуба, чийто капитан той бе".

Само трябва да замените  думата “нещо" с името на бившата танцьорка  и всичко ще си дойде на мястото си. Изглежда, че Нара и Икарди са забравили едно непоколебимо правило във футбола, което всеки трябва да спазва: "Никой, дори най-големият играч, не може да стои над клуба".

Дори връщането на Икарди в състава в края на сезона не коригира  ситуацията. Нара продължи да говори, а ТВ-камерите ясно показаха, как нападателят отказва да подаде ръка на Спалети при една от смените си.

Такива неща винаги оставят своя отпечатък и върху по-нататъшните събития.

Спалети вече не е на треньорския пост, а пристигането на праволинейния и властен  Антонио Конте повдигна въпроса с Икарди още по-остро. Бившият наставник на Ювентус и Челси се огледа, ориентира се в обстановката и много бързо реши - Мауро трябва да бъде продаден. Впрочем, съгласно слуховете, Конте е поставил това като условие още преди да поеме "нерадзурите". Други твърдят, че Антонио е поискал от Икарди да смени агента си като условие да остане в тима. Логично, тъй като едва ли има почитател на футбола, който би си представил "Желязната ръка"  да разговаря с Нара. Раздялата между Мауро и агента обаче изглежда невъзможно -  още през февруари този въпрос бе зададен на нападателя и той увери, че ще бъде до края със съпругата си по всички въпроси, свързани с футбола.

"Престани да бъдеш глупак и си отвори очите", написа в Туитър сестрата на Икарди.

И оттогава двамата не си говорят.

 

"Икарди силно се промени от момента, в който Уанда Нара влезе в живота му. По-рано той бе скромен, концентриран и се стремеше да расте в професионален план. Но погледът му върху живота кардинално се промени. За съжаление, откъм лошата страна.

Не съм изненадан от случващото се. За краткото време, за което работех с Уанда, аз веднага забелязах друго отношение. Той бе изолиран от всичко. Тази промяна в живота може да постави под заплаха неговото бъдеще в спорта.

Мауро трябва да напусне Интер", заяви бившият агент на нападателя Абиан Морано.

 

Думите на Морано много ясно подчертават цялата опасност от случващото се с аржентинеца. Химията между Икарди и Нара е едно, но съвсем друго е проявата на непрофесионализъм в най-чист вид.

Ние няма как да знаем какво ще се случи с Мауро до края на този прозорец. Нападателят може да отиде в някой голям клуб, а може да заиграе под наем... в Каляри. Или в новака Лече. Но със сигурност можем да твърдим, че метаморфозата от талант и голмайстор в средностатистически играч е само половин крачка. И тя много лесно може да бъде направена. Примери много.

  Сподели
766