Григор Димитров: Тук в София беше един от най-специалните моменти за мен


В. Мухарски

Григор Димитров: Тук в София беше един от най-специалните моменти за мен

Голямата българска звезда на световния тенис Григор Димитров вече проведе няколко тренировки в София за участието си на Sofia Open 2022. Седмото издание на турнира от сериите ATP 250 в "Арена Армеец" е от 25 септември до 2 октомври. Бившият номер 3 в света, шампион в турнира от 2017 г., е поставен под №3 и ще се включи директно от втория кръг, където ще срещне спечелилия двубоя Микаел Юмер (Швеция) – Иля Ивашка (Беларус). Днес той даде дълга пресконференция за турнира и очакванията си за следващата седмица. 

- Как се чувстваш след толкова време, след онзи момент, в който целуна корта тук? Сега вече потренира и сигурно нямаш търпение да излезеш ида поиграеш?

- Все едно не съм напускал. Чувствам се добре. Последните няколко дни търсех всяка една възможност да изляза да потренирам на Централния корт. Атмосферата отново е на много високо ниво. Започваме другата седмица и мисля да опитам.


- Кога за последно се върна към онези мигове – целуването на корта и 360-градсовото селфи с феновете?

- Това чувство никога не ме е напускало. Често, когато пътувам имам възможност да гледам мои мачове и специални моменти, през които си минавам. Тук беше един от най-специалните моменти. Така че това чувство никога не ме е напускало. Винаги имам една мисъл в себе си – не само за публиката и атмосферата, но и за България.


- През 2017 година имаше един спор дали публиката трябва да те подкрепя толкова шумно. Тази година какво е твоето послание към феновете? Готов ли си за едно мощно "Мачкай, Гришо!"?

- Готов съм, да! Очаквам много добра публика във всеки един мач. Това е за мен спортът. Всеки от нас в края на годината иска известна доза стимул, който да ти даде още по-голяма сила към края на годината.


- Осъзнавал ли си през тези пет години, в които не игра на Sofia Open, че всъщност този турнир не може без Григор Димитров? И във връзка с предния въпрос – обмислял ли си да патентоваш репликата "Мачкай, Гришо!", защото тя се използва навсякъде, дори когато Кобрата се боксира, или някой друг излиза да играе... В социалните мрежи хората казват "Мачкай, Гришо!" без значение за какъв спорт става дума?

- Това е чудесно. Не го знаех. Винаги е важно да имаш в турнира играч от страната. Но наистина, така се случиха нещата в последните години с турнирите. Особено в последните две три години видяхте колко промени имахме като турнири, като играчи. Толкова много неща се промениха. Всичко беше доста деликатно и участия, и турнири, и тренировки – всичко беше много различно.


- Как се чувстваш в момента? Отшумяха ли всички контузии?

- За момента съм добре. След US Open имах време да си почина, да направя някои генерални изследвания, да натрупам тренировки по-дълго, да се чувствам добре. Наистина, след US Open не бях в кондиция не само да тренирам. Просто не се чувствах добре. Но исках да се чувствам максимално добре за тези седмици. Затова може би не отидох да играя в Метц, може би защото не бях готов. Целта ми беше да съм на 100% идвайки в софия. В момента се чувствам много добре, спокоен съм, при вас съм.


- Със сигурност емоциите в София са много и положителни. Как успяваш да се концентрираш покрай всичката позитивна енергия, която те залива тук?

- Опитвам се да я използвам с мен. Мисля, че не е нужно да се боря срещу нея. Напротив, трябва да я приемеш и да продължиш напред с тази енергия. Където и да играя, винаги, когато има българска публика, винаги се чувствам много добре и се опитвам да я използвам. Тук е още по-засилено това чувство. Хората, които ще идват да гледат... няма нищо по-хубаво от това да играеш на родна земя и да знаеш, че всеки един отстрани те подкрепя.


- Доволен ли си от годината си? И мислиш ли вече за нов треньор?

-Обмисляме за треньор. За момента решението беше взето. Няма да бързам да взимам някакво решение. Годината като цяло беше...е добре. Разбира се, очаквах малко повече от себе си в определени моменти, но наистина имаше малки контузии, неща, които не се получаваха. Това е спортът. Тенисът е спорт, който е целогодишен. Всяка една седмица имаме турнири. Може би някой път, когато изпуснеш седмици без тренировка или имаш проблеми със здравето, отнема малко повече време за наваксване.

- Няма от какво да се съмнявате – атмосферата тази година ще е същата като на мача срещу Йежи Янович през 2017 г. Бихте ли могъл да включите за следващата година, началото, участие в решаващата среща на България за изкачване в I Световна група за Купа "Дейвис"?

-Надявах се да мога да отговоря на този въпрос. Но, както казах, първото нещо е да намеря правилния човек до мен от треньорска гледна точка. И да направим правилната програма за другата година. Също така – виждам, че всеки един от играчите в отбор се справя много добре. Но не мога да потвърдя участие.


- Предполагам, че като бивш участник в Лейвър Къп, следиш какво става сега. В петък беше последният мач на Роджър Федерер. Роджър прокара топката между колчето и мрежата през една дупка. Знаеш ли какво следва от това? Има ли такова правило? И кой е най-ценният съвет, който Роджър ти е дал? Или кой е първият, който ти изниква в съзнанието?

- По принцип, до колкото аз знам, топката трябва да преминава отгоре над мрежата. Не мога да отговоря по-добре. А може би той искаше да я прекара от там. Все пак всички знаем, неговата прецизността е доста известна. Съвет... Преди да пусна снимка с него в Инстаграм исках да напиша. Просто не знаех какво да напиша за него. Сутринта направих една чернова, не се получи, следобяд – още една. Не се получи. Трета, четвърта. Започнах да питам хора около мен. Не можех да намеря правилните думи. И се сетих, че той ми беше писал едно съобщение. Голямо съобщение след мача ми с Рафа в Австралия. Върнах се, влязох в съобщенията си. Още го имам това съобщение. Започнах да го чета. От там намерих думите. Нещо, което винаги ме е възхищавало в Роджър. Всички знаем играта му. Но...Неговата настройка винаги да има следващ удар, следваща точка. Това е нещото, което изплува, когато се замисля за Роджър. Да, ударите, играта, слайсовете, сервиса. Но самата му психическа настройка по време на мач, преди мач, след мач, загуби, победи, е нещото, което най-много ме възхищава.

  Сподели
358