Модерният петобой жъне успехи, взема 2 световни домакинства през 2019-та


FUTBOL-TV

Модерният петобой жъне успехи, взема 2 световни домакинства през 2019-та

След 18-годишна пауза модерният петобой отново е с медали при мъжете на световно първенство, похвалиха се днес от ръководството на родната федерация в Пресклуб "България“. Председателят Андрей Кузманов, изпълнителният директор Камелия Александрова, старши треньорът на националния отбор Владимир Кузманов и неговият помощник Велко Братанов поздравиха Явор Пешлеевски и Тодор Михалев, които грабнаха бронза в щафетата в конкуренцията на 30 отбора в Мексико. Миналата година дуетът зае 6-о място в същата дисциплина на световното първенство.

Наставникът Кузманов призна, че още не може да се съвземе от преживяното напрежение и му е трудно да говори. Явор сподели, че върховият момент на битката за него е бил в последните 400 м на Тодор до финала. "Тогава виках с цяло гърло, той устиска“, спомня си Явор. "Аз се притесних след третата стрелба, ,когато тръгнах да бягам от третата позиция, но я задържах“, добави Тодор. Талантът им е безспорен, трудят се много, подобряват формата си във всичките дисциплини и имат бъдеще в модерния петобой, е оценката на треньорите за двамата състезатели.

Догодина им предстои голямата надпревара за олимпийски квоти за Токио 2020. Могат и директно да си осигурят участие, ако се класират до 6-о място на европейско първенство, до 3-о на световно първенство или стигнат до финал на Световна купа. Другият начин да бъдат сред 36-те олимпийци е по ранглиста, след запълване на директните квоти. Федерацията се грижи състезателите да получават пълноценна подготовка, независимо от проблемите с базата и силно намалените средства от държавата, поясни А. Кузманов.

Той е оптимист обаче, тъй като министър Кралев е обявил в телевизионно предаване, че федерации, които имат успехи и получават домакинства на световни и европейски първенства, ще бъдат стимулирани от държавата. Модерният петобой отговаря и на двете условия. Бронзовият медал на Пешлеевски и Михалев е заслужил поздравление лично от президента на МОК Томас Бах. За Младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес имаме максималните 2 квоти – на Зорница Стоилова и Христо Панайотов. Двамата разказаха за подготовката си и подчертаха, че единствено във фехтовката имат слабости и са концентрирани да ги отстранят. Треньорът Вл. Кузманов е на мнение, че Зорница може да се представи добре. Тази година България бе домакин на Световна купа, догодина пак ни е поверено да организираме състезание от веригата. През 2019 г. ще посрещаме и световното първенство до 19 г. и до 17 г.

  Сподели
473