Мирела Демирева: Световният рекорд трябва да остане български


FUTBOL-TV

Мирела Демирева: Световният рекорд трябва да остане български

Две награди получи днес наведнъж звездата в скока на височина Мирела Демирева – значките "Златна България“ и ваучери от Пампорово АД  за спортист на м. юни и на август. През юни състезателката постигна сребърен трипъл в турнирите от Диамантената лига, което й донесе 11 от общо 20 гласа на спортните редакции. А  2 месеца по-късно грабна среброто в инфарктен финал на Европейското първенство в Берлин. Успехът бе оценен с 20 от 20 медийни гласа. На церемонията в Пресклуб "България“ присъства и пресдиректорът на БФЛА /Българска федерация по лека атлетика/ Пламен Вълков.

Олимпийската и европейска вицешампионка благодари за избирането й за спортист на месеца и с типичната й скромност изрази учудване, че медиите са я поставили по-високо от други състезатели, които имат златни медали. Мирела Демирева си припомни преживените бурни емоции на Европейското първенство в германската столица, когато на финала от 194 см рискува направо да скача на 200 см, пропускайки 196 см и 198 см. "Не обичам да играя на дребно“, каза с усмивка чаровната атлетка. "Можех да преодолея и 204 см“, коментира тя неуспешния си опит на тази височина. Мирела знае, че успехът е дар за упоритите и смелите. След Европейското първенство отново иска да преодолее 204 см на турнира от Диамантената лига в Цюрих. Контузия в крака осуетява амбицията й. 

От няколко дни звездата се възстановява у дома, а в началото на октомври ще се върне в Холандия и ще поднови тренировките  до май следващата година, когато започва новият състезателен сезон. Световното първенство в Доха, Катар, е 5 месеца по-късно, чак през октомври, което означава по-дълъг и още по-труден сезон, стана ясно от думите на Мирела. "Целта ми е да съм първа в Катар“, обяви лекоатлетката.

Философията й е да бъде прецизна както към големите, така и към малките неща в зависимост от ситуацията: "Човек трябва да вижда както голямата картина, така и детайлите“, разсъждава талантливата скачачка.  Колко голяма е нейната мечта? 215 см над летвата, заяви Мирела. Не мисли, че това изглежда илюзия, въпреки че световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см е недостижим цели 31 години. Световният рекорд трябва да остане български, казва Мирела Демирева.  

  Сподели
437