От 1 май българските шахматисти губят своите точки в ранглистата на ФИДЕ


Л. Михайлов

От 1 май българските шахматисти губят своите точки в ранглистата на ФИДЕ

Ръководството на Шахматна федерация България даде специална пресконференция в Пресклуб "България“, на която разкри своето становище за проблемите в българския шахмат и за голямата вероятност от 1 май всички български шахматисти да загубят своя рейтинг и да започнат от нулата.

Президентът на ШФБ Методи Стойнев припомни фактите, според които докато Силвио Данаилов е президент на Европейския шахматен съюз /ЕШС/ и на Българската федерация по шахмат, много средства, получени от ММС, са превеждани в сметка в словенска банка, която е на създаден частен Европейски шахматен съюз, регистриран в щата Делауер, САЩ. Когато на изборите през 2014 г. начело на Европейския шахматен съюз застава ново ръководство, то е шокирано от фактите. Започва разследване, изпращат многобройни писма до БФ Шахмат с молба да им бъдат пратени необходимите документи, но според ЕШС нашата федерация отказва да съдейства и през 2016 г. БФ Шахмат е изключена от ЕШС. Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърля жалбата на Силвио Данаилов и на 19 юни 2017 г. ръководствата на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ и ЕШС дават специална пресконференция с министър Красен Кралев, на която става ясно, че трябва да бъде създадена нова федерация, в ръководството, на която не трябва да присъстват членове н УС на БФШ.

На 2 септември 2017 г е създадена Шахматна федерация България, а на 9 септември – Българска федерация по шахмат 1928. Министър Кралев дава лиценз да БФШ 1928, ръководството на ШФБ обжалва това решение и Тричленен състав на Върховния административен съд нареди Министерството на младежта и спорта (ММС) да започне наново разглеждането на заявленията за избирането на федерация, която да ръководи шахмата в страната. Това становище на ВАС е обжалвано от ММС и сега се очаква окончателно решение на Петчленен състав на ВАС.

Председателят на Шахматна федерация България Методи Стойнев заяви пред репортерите, че сега нещата се връщат в начална позиция. България остава наказана от ФИДЕ, които са категорични, че няма да приемат нова федерация, в която голяма част от членовете на УС са от ръководството на старата федерация, какъвто е случаят в момента. Всичко ще се реши в съда и те ще загубят", каза Стойнев.

Гм Кирил Георгиев допълни, че на 7 и 8 април в Минск е проведено заседание на Президентския борд на ФИДЕ, на което на президента на БФШ 1928 Руслан Тошев е съобщено, че ФИДЕ трябва да получи информацията, изискана от Етичната комисия относно плащанията на БФШ към фалшивата банкова сметка на ЕШС /Делауер/ и да предоставят всички документи с преводи на английски език. Докато тези въпроси не бъдат уредени, нито една българска федерация няма да бъде призната. Взето е решение, че ако тези въпроси не бъдат решени до края на месец април, от 1 май всички български шахматисти от ранглистата на ФИДЕ ще останат без рейтинг.

  Сподели
169