Дъждове подкопаха "Волгоград Арена"


Н. Гавазов

Дъждове подкопаха

Проливни дъждове във Волгоград подкопаха и свлякоха склона до "Волгоград Арена", на който се играха четири мача от Мондиал 2018. Според информацията, разрушена е и пешеходната алея, която бе специално построена за Световното първенство. Съобщава се и за наводнени помещения вътре в самото спортно съоръжение, но управата на стадиона забрани достъпа на външни лица до арената и тези съобщения към момента не са потвърдени със снимков материал.

"Волгоград Арена" е построен на мястото на стария Централен стадион. Разположен е на брега на Волга. Тук трябваше да има плувен басейн, училище за езда, десет фитнес зали, но идеята отпадна, за да се спестят средства. Изпълнител на проекта е близката до Владимир Путин компания "Стройтрансгаз", която завърши строителството на 3 април 2018 година. Общата стойност на съоръжението е  220 милиона евро, но според оценки на независими одитори, действителната стойност на обекта е в рамките на 160 -170  милиона евро. Предполага се, че разликата е отишла в касата на фирмата- изпълнител.

Впрочем, "Стройтрансгаз" е една от фирмите, върху които има наложени санкции от САЩ, а собственикът на фирмата Генадий Тимченко се намира в т.нар. списък на лицата, близки до ръководството на руската държава. Във връзка с това 65-годишният олигарх няма право да посещава САЩ, освен това бяха замразени всичките му авоари в американската държава.

 

  Сподели
580