Русия - Саудитска Арабия: Началото


Н. Гавазов

Русия - Саудитска Арабия: Началото

Русия - Саудитска Арабия 

Стадион: Лужники, Москва

Съдия: Нестор Питана

Дата: 14.06.2018 г.

Час: 18:00 ч.

Чакането приключи и най-големият футболен празник в света ще стартира в четвъртък, когато обновеният и красив "Лужники" ще бъде домакин на мача на откриването на Мондиал 2018. Именно от тук преди близо 40 години Мечето Миша помаха с лапа за "Довиждане". Но ето, че утре вечер обновена, модерна и противоречива Москва ще каже  "Добре Дошли" на още по-мащабно спортно събитие каквото е Световното първенство по футбол.  Само след няколко часа мегалополисът ще затаи своя дъх, а милиарди почитатели на най-великия и популярен спорт в света ще вперят погледи в сърцето на Русия в очакване на началото на турнира, който трябва да определи новия шампион на планетата.

По традиция,  единият от участниците в стартовия мач на Световното е страната домакин. А по силата на жребия съперник на "Сборная" ще бъде отборът на Саудитска Арабия.

Русия влиза в утрешната среща в ролята на фаворит, но тимът се намира в лоша форма, а с играта си демонстрира, че не е готов за достойно представяне на турнира. Особено остри са проблемите в отбрана, което нагледно показа допуснатият гол от Турция в последния контролен мач. Тази среща завърши при резултат 1:1 и стана седмата, в която колективът на Станислав Черчесов няма победа, записвайки 3 равенства и 4 загуби. Последният успех на "Сборная" е през октомври срещу Южна Корея. Още по-лошо звучи статистиката - успешните мачове под ръководство на Черчесов са само 26.31% . Разбира се, една от причините за това е обновяването на състава, което е 70% в сравнение с предишния Мондиал. Другата причина е, че Русия имаше за съперници състави като Испания, Бразилия, Франция и Аржентина. Това не омаловажава общото впечатление, че домакините с играта си са по-близо до аутсайдерите, отколкото до лидерите, което обяснява и вълната от критики към "Сборная".

Саудитска Арабия четири пъти е участвала на Световни първенства: през 1994, 1998, 2002 и 2006 година. Тимът стигна до плейофите при първото си участие, а при следващите три не остави никакви впечатления. Характерното за "орлите на пустинята" е, че те често сменят треньорите си. Например, само за последната година отборът смени трима специалиста. Голяма част от квалификациите преминаха под ръководството на Берт ван Марвайк, но страните разминаха вижданията си според условията на новия договор и се разделиха. Едгар Бауса бе начело на шест мача, тимът загуби три от тях  и аржентинецът получи билет в обратна посока. Сега отборът се ръководи от испанеца Хуан Антонио Пици, при който Саудитска Арабия има само 3 победи, 1 равенство и 5 загуби. Въпреки негативната статистика, общото впечатление е за прогрес в играта на "орлите" и това се видя в последните приятелски срещи, макар че същите бяха загубени.

Интересни факти:

- Домакините на турнира никога не са губили мач на откриването - 6 победи и 3 равенства

- Националният отбор на Русия няма победа на Световно от 2002 година

- Саудитска Арабия няма победа на Световно от 1994 година

- Саудитска Арабия отбеляза 44 гола в квалификациите и по този показател тимът заедно с Япония е най-добър в Азия.

- Саудитска Арабия и Русия са се срещали един път - в приятелски мач през октомври 1993 година. Тогава руснаците губят гостуването си с 4:2.

Любопитен факт е, че на Мондиал 94 Саудитска Арабия застана на пътя на Русия за класиране за плейофите. Тогава четири от шестте отбора, завършили на трето място в групите си, заминаваха за осминафиналите. Руснаците се нуждаеха от победа на Белгия над "орлите", за да се класират за плейофите като един от четирите най-добри трети, но тогава арабите надделяха над белгийците и така продължиха за сметка на Русия.

Какво да очакваме от този мач? И двата тима имат да решават много задачи във всичките си линии, но все пак домакините превъзхождат съперника си с качество във всяка една зона, освен това арабите имат проблеми с културата на паса и задържането на топката. Основната сила на "орлите" е в бързото развитие на атаките и пресата на фланговете на противника. Проблемите за руснаците обаче идват от липсата на изявен разрушител и липсата на баланс в отбора, което е в резултат от не обиграността на средната линия. Това прави срещата да изглежда много равностойна и никак не бива да се приема като изненада, ако съперниците не успеят да се победят.

Но нашият съвет  е все пак да се доверим на домакините, които ще играят у дома, а знаем, че при такива обстоятелства и стените помагат. Много е вероятно и двата тима да вкарат, възползвайки се от слабостите на защитите, но руснаците ще отбележат един гол в повече от своя противник.

Прогноза: Русия - Саудитска Арабия 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Последни 5 срещи - Русия

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
05.06.2018 Приятелски срещи Русия 1 - 1 Турция
30.05.2018 Приятелски срещи Австрия 1 - 0 Русия
27.03.2018 Приятелски срещи Русия 1 - 3 Франция
23.03.2018 Приятелски срещи Русия 0 - 3 Бразилия
14.11.2017 Приятелски срещи Русия 3 - 3 Испания


Последни 5 срещи - Саудитска Арабия

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
08.06.2018 Приятелски срещи Германия 2 - 1 Саудитска Арабия
03.06.2018 Приятелски срещи Саудитска Арабия 0 - 3 Перу
28.05.2018 Приятелски срещи Италия 2 - 1 Саудитска Арабия
15.05.2018 Приятелски срещи Саудитска Арабия 2 - 0 Гърция
09.05.2018 Приятелски срещи Саудитска Арабия 2 - 0 Алжир


Досегашни срещи

Дата Първенство Домакин Рез. Гост
  Сподели
459