Москва


Н. Гавазов

Москва

Москва е столицата и най-големият град на Русия. Населението му е 12 506 468 човека, което го прави и най-големият град на Европа. Смята се, че градът е основан през 1147 година, когато според хрониките там се срещат князете Юрий Долгорукий и Светослав Олгович. През 1156 година Юрий Долгорукий, вече велик княз на Киев, построява около Москва дървени стени и ров, заради което по-късно е приеман за основател на Москва. Градът става столица на Руската държава през 15 век, когато Златната орда се разпада на няколко враждуващи помежду си държави. През 1712 година столицата на Русия официално е преместена от Москва в Санкт Петербург, но на 5 март 1918 година Москва отново става столица на страната.

Градът е разположен на двата бряга на река Москва в Източноевропейската равнина. Около 40 моста пресичат реката и свързващия с Волга канал Москва. Освен тях през града протичат няколко десетки канали и притоци на река Москва, най-големият от които е река Яуза, а повечето от малките са затворени в тръби под улиците. Средната надморска височина е около 156 метра, като най-високата точка в границите на града е местността Теплъй Стан с надморска височина 255 метра.

Съвременната Москва е своеобразен Дисниленд за големи. Представете си централните части на почти всяка европейска столица, с нейните забележителности, музеи, ресторанти и барове. А сега го умножете по 10 - това е Москва.

В същото време никъде другаде в Русия контрастите не са така силно изразени – древни манастири и ултрамодерни монолитни сгради се намират едни до други, а новозабогателите руски милионери и мизерстващите пенсионери се разхождат по едни и същи улици. До църква от XVI в., покрита със злато, се издига стъклена сграда от XXI в. Москва е близко до европейските столици по възпроизводство на населението, но по пренаселеност прилича на център на развиваща се страна. По площ градът е близо до Берлин, Париж и Лондон, но по плътност се сравнява с Киншаса и Манила и в по-малка степен с Мумбай.  Само на няколко километра от благоустроения градски център се намират еднотипни квартали, с еднотипни жилищни сгради, лоша инфраструктура и невероятна мръсотия по улиците. Парадокс, но по-голяма част от столичани живеят именно тук, в апартаменти, които са сглобявани в заводи, преди да бъдат поставени в общите сгради.

Едва ли турист би имал желание да стъпи по тези места, за това ние ще съсредоточим нашия поглед върху забележителностите, с които е известна Москва. А това е много трудна задача, защото  градът е световен културен център, със стотици забележителности, всяка от които заслужава своето внимание.

Кремъл

Кремъл е центърът на държавната власт, културата и духовността. Укрепен с червена тухлена стена, Кремъл е исторически комплекс от църкви с позлатени кубета, отбранителни кули, дворци, административни сгради и музеи. Територията на комплекса е оградена с високи защитни стени от червени тухли, на които има изградени 20 кули.  В Кремълския комплекс има много културно-исторически паметници, сред които Успенския, Благовещенския и Архангелсия събор, Оръжейната палата, Ивановския площад с известните Цар Камбана - най-голямата камбана в света, изработена специално за Успенския събор, чието тегло е 200 тона и Цар Пушка - най-голямото оръдие в света. Комплексът се използва за официална резиденция на руския президент и е включен в списъка на ЮНЕСКО. Тук човек може да се разходи по Червения площад и по Александровската градина.

 

Църквата Св. Василий Блажени /Покров Богородичен

Това е най-емблематичната сграда на Москва. Построена е по времето на Иван Грозни през 1550 г., след победа над татарите. Шарените куполи придават приказно излъчване на църквата, която днес е музей. Вътре вита стълба води до иконостаса, в който се намират икони от периода XVI – XIX век.

 

Третяковската галерия

Специфичният руски приказен стил на сградата подсказва, че влезете ли вътре, тя ще ви покаже една красива приказка. С 62-те зали и 100 000 картини тази галерия притежава най-голямата колекция на руско изкуство в света от древни времена до днес. Има също и скулптури и икони.

Музеят за изобразително изкуство Пушкин

Рай за тези, които се интересуват от изкуство. Тук импресионистите и постимпресионистите са наредени до по-стари творци като Рембранд и Ботичели, платната на Моне, Сезан, Ван Гог съжителстват до тези на Пикасо, Матис, Кандински. Музеят съхранява оригинали от европейския Ренесанс. Наред с постоянната експозиция тук се организират и интересни изложби.

Новодевически манастир

Новодевически манастир се намира близо до "Лужники" и е един от най-звестните женски манастири в света. Самият манастир е останал непокътнат от XVI век досега. Той е построен през 1524 г. от принц Василий III  в чест на победата при Смоленск.  А точно до манастира се намира зелен и приятен парк, където човек може да се разходи.

Болшой театър

Болшой театър е исторически театър, по проект на архитекта Джоузеф Бове. Това е уникален свят, царство на операта и балета. Тук е втората по големина оперна сцена в Европа. Залата побира над 2000 души и пленява с величествен интериор.

Оръжейната палата

Оръжейната палата е един от най-старите руски музеи, в които освен богата колекция от оръжия и снаряжение, се съхраняват много златни и сребърни скъпоценности, царски облекла и принадлежности на руски и европейски владетели, военни трофеи. Това е място за онези, които обичат злато, кадифе и скъпоценни камъни. Някои великолепни експонати са яйцето "Фаберже" и царското облекло на Екатерина Велика, както и диамантеният фонд с колекция от скъпоценности и бижута.

Стария Арбат

Главна пешеходна улица на Москва и култово място за туристите. Сърцето на уличния живот на столицата, като почти всяко място там има богата история. В Арбат се намират къщите-музеи на Лермонтов, Марина Цветаева, Пушкин. В района на Нов Арбат пък са  къщи-книжки - четири 26-етажни сгради във формата на разтворени книги.

Московското Сити

Делови район, който се намира на Пресненска крайбрежна и се състои от комплекс небостъргачи. Например, офисният комплекс "Федерация" е с височина от 509 метра и ще бъде най-високата сграда в Европа. Подземната част включва паркинги, технически помещения и пешеходна зона, съединяваща сградата с чентралната част на "Москва-СИТИ“, северния вход и комплекса "Евразия“. На 89 -я етаж има наблюдателна площадка.

Разбира се, Москва не е само музеи и паметници на архитектурата, но и стремително развиваща се ресторантска индустрия. Основната част от заведенията са концентрирани в центъра, на улиците Мясницкая, Маросейка, Покровка, Голяма  Дмитровка, Столешников переулок, като основно преобладава руската и грузинската кухня. Внимание - цената на едно ястие може да бъде както 20 евро, така и 200 евро, като външният вид на заведението няма никакво значение. Колкото и да е странно, тук има и английски пъбове, които обаче са по-ярки и помпозни от британските си събратя.

Ако максимално желаете да почувствате атмосферата на турнира, на вас ви е нужна точно Москва. Столицата ще приеме 12 мача, а тук още на груповата фаза ще играят аржентинци, бразилци, немци, французи.

 

Стадион "Лужники"

Вместимост: 81 000

Транспорт: автомобил, метро.

Стадион "Лужники" е открит през 1956 година за Спартакиадата на народите на СССР и е основният спортен комплекс в Русия. Три пъти е закриван до сега за реконструкция, като последната приключи през 2017 година. Благодарение на това общата площ достигна 159 хектара, а изкуствената настилка на игрището бе подменена с естествена и оборудвана с дренажи, напоителни и отоплителни системи, като последното ще позволи полето да изсъхне за не повече от половин час след обилни валежи. Революционната промяна е премахването на пистите, което увеличи вместимостта с 2000 човека. Съоръжението  има модерен покрив от полупрозрачен поликарбонат, който предпазва от валежи и слънчева светлина.

Стадионът има богата история. Именно оттук излетя олимпийската мишка през 1980 година. През 1999 година е домакин на финала за Купата на УЕФА между Парма и Олимпик Марсилия, а през 2008 тук се проведе  финалът в Шампионската лига между Челси и Манчестър Юнайтед.

Ето кои мачове от Мондиал 2018 ще приеме "Лужники":

14 юни, група "А": Русия – Саудитска Арабия

17 юни, група "F": ГерманияМексико

20 юни, група "В": ПортугалияМароко

26 юни, група "С": ДанияФранция

1 юли, 1/8-финал: Първи от група "B" – Втори от група "A"

11 юли, 1/2-финал: Победител от мач №59 – Победител от мач №60

15 юли, Финал: Победител от мач №61 - Победител от мач №62

 

Стадион "Откритие Арена"

Вместимост: 45 360

Транспорт: метро, автомобил

Стадион "Откритие Арена" е разположен на територията на бившето Тушинско летище и е арена на най-популярния руски клуб - Спартак. Откриването на стадиона стана на 5 септември 2014 година с мач между Спартак и Цървена звезда. Уникалната фасада напомня на защитни доспехи на гладиатор, образувани от стотици ромбове, което е емблемата на Спартак.

Интересното е, че когато играе Спартак, стадионът се оцветява в бяло и червено, а когато тук е националният отбор на Русия, цветовете са на знамето на страната.

Ето кои мачове от Мондиал 2018 ще приеме "Откритие Арена":

16 юни, група "D": Аржентина – Исландия

19 юни, група "Н": ПолшаСенегал

23 юни, група "G": БелгияТунис

27 юни, група "Е": СърбияБразилия

3 юли, 1/8-финал: Първи от група "Н" – Втори от група "G"

  Сподели
489