Ростов на Дон


Н. Гавазов

Ростов на Дон

Ростов на Дон е най-големият град в южна Русия, административен център на Южния федерален окръг, а също така и на Ростовска област. Разположен е на река Дон, на 46 км от нейното вливане в Азовско море. Намира се на 1100 км от Москва, а най-близкият голям град е Краснодар (258 км). Населението му е около 1 125 000 човека. Официалната дата на основаването на града е 15 декември 1749 година, когато с императорски указ е изградена митница. През 1760 година започва изграждането на крепост, а на 6 април 1761 година на тази крепост е дадено името на Свети Дмитрий Ростовски. Счита се, че това е столицата на южна Русия и вратата към Кавказ - тук живеят над 100 националности.

Тези места са родината на донските казаци - знаменито руско войнство. На 27 км от града се намира станция Старочеркаская, която е бивша столица на донските казаци. Сега това е град - музей, една от главните туристически забележителности на региона.

Впрочем, в Ростов на Дон се намират около 1000 обекта на културното наследство, в това число 482 паметника на културата, 70 паметника на археологията, 8 огромни мемориални комплекса. Знаковите места на града са Садовая улица, където са разположени най-красивите архитектурни сгради в стил от 18-19 век, административни постройки и музеи, както и Левият бряг на Дон - район с пясъчни плажове, ресторанти и други места за почивка. Именно тук се намира и стадионът, на който ще се провеждат мачовете от Мондиал 2018.

Градът е пресечна точка на много търговски пътища и тук винаги са живели свободолюбиви казаци и предприемчиви търговци. Както смятат местните жители, духът на търговията, свободата и насладата на живота се чувства и досега. Тук не се свикнали да икономисват веселието и за това почти на всяка крачка ще срещнете барове, ресторанти и клубове. Донска веяна риба, варени раци, местна бира и донски вина - това е визитната картичка на града и със сигурност ростовчани ще се ядосат, ако човек си тръгне гладен и трезвен.

Главното богатство на Ростов е река Дон, за това първата ни работа е да се отправим към крайбрежната улица. Тя е с дължина около 2 километра и носи името на адмирал Федор Ушаков. Тук винаги е многолюдно, дори в малките часове, постоянно се честват най-различни празници. От 2012 година има изграден музикален фонтан, а по-нататък следват забележителни скулптори, които придават на района забележителен вид. Тук е концентрирано огромно от ресторанти, кафенета и клубове. Човек обаче спокойно може да почива на сянка под някое дърво, наслаждавайки се на тихите води на Дон.

Пушкинската улица е едно от най-красивите места. Разположена е в центъра на града и е любимо място за разходка и почивка. Тук има много малки магазини и кафенета, а от двете страни на улицата се разполагат постройки от 19 век. Тук се намира Ростовския художествен музей, както и паметници на Александър Пушкин и Владимир Висоцки. През деня е пълно с младежи, който се движат с ролкови кънки, а вечер се танцува на жива музика.

Църквата Рождество на Света Богородица е главният храм на Ростовската епархия. На това място е имало храм, който през 1791 година е изгорял при удар от мълния. През 1860 година е построена изцяло каменна църква, която остава и до наши дни. Стилът е руско-византийски, а куполите са пет и в общ план имат формата на кръст. Любопитното е, че храмът се намира сред голямо търговско тържище, на което човек може да си купи както прясна риба, така и старинни монети и сувенири.

Градският транспорт е добре организиран, а цените са ниски - около 17-20 рубли. Има 73 автобусни маршрута, 51 линии на т.нар. маршрутки, по 5 тролейбусни и трамвайни. През последните години започнаха да се повяват задръстванията и градската управа отново се върна към плановете за изграждане на метро.

Полезно е да се знае, че цените за наемане на автомобил са малко по-високи от стандартните за този тип градове. Около 1300 рубли е наемането на стар руски автомобил, а по-нови западни марки струват около 2500 рубли за 24 часа.  Малко по-високи са и цените на такситата, така че общият извод е по възможност да се използва общественият транспорт.

Що се отнася до местната кухня, тя е богата с разнообразието си. Тук са застъпени както черноморски и кавказки ястия, така и традиционните руски. Огромното количество ресторанти води и до голямо многообразие на предлаганата храна и на гастрономически изкушения, които човек трудно може да подмине. Има дори френски ресторант, в който готвачите са французи, а стилът вътре е изграден в интериор от Париж, като в него се провеждат и литературни вечери. Много е популярна домашно приготвената лимонада, която се предлага в много от заведенията. При това цените не са толкова високи - например, в Москва е немислимо да похапнеш пуйка, приготвена пред теб на скара за 700 рубли или да обядваш супа, пелмени и десерт за около 800 рубли.

 

Стадион "Ростов на Дон"

Вместимост: 45 000

Транспорт: автобус, автомобил

Новото спортно съоръжение на Ростов е разположено на левия бряг на река Дон, близо до гребния канал. Строителството продължи около 6 години - от 2012 година. Стойността му е 19.8 милиарда рубли. Арената отлично се вписва в ландшафта, като очертанията на съоръжението повтарят завоите на река Дон. Другото интересно нещо е това, че трибуните така са направени, че зрителите могат да се наслаждават освен на футболния мач, но и на отличните пейзажи.

Любопитен факт е, че в началото на изграждането му бяха открити пет снаряда от Втората световна война, запазени почти в оригинален вид.

Стадионът ще бъде домакин на четири мача от груповата фаза на Световното първенство  и на една среща от 1/8-финалите:

17 юни, група "Е": БразилияШвейцария

20 юни, група "А": Уругвай – Саудитска Арабия

23 юни, група "F": Южна Корея – Мексико

26 юни, група "D": Исландия – Хърватия

2 юли, 1/8-финал: Победител група "G" – Втори група "Н"

  Сподели
685