Калининград


Н. Гавазов

Калининград

Калининград е най-западният регионален център на Русия и единственият, който не граничи с останалата част от Русия. Представлява полуексклав, разположен между Литва, Полша и Балтийско море. Градът се намира при вливането на река Преголя във Висленската лагуна. Населението на града е 467 289 души, като в основната си част те са руснаци.

Днешният Калининград е основан от чешкия крал Отокар II и е наречен в негова чест Кьонигсберг (Кралска планина). Той е един от главните градове на Тевтонския орден, а след това става център на Източна Прусия.  Разположението му е такова, че често става обект на битки и преминаване от дни ръце в други.

След Втората световна война северната част на германската провинция Източна Прусия заедно с града станаха част от територията на Съветския съюз. Само за три години тук е проведено етническо прочистване, като немското и литовското население е депортирано в Германия, а на негово място са доведени семейства от руски и белоруски селяни. Подборът на новите жители е бил строг и се е извършвал от съветските служби, хората е трябвало да отговарят на условието "надеждност", като във всяко семейство е имало поне двама на трудоспособна възраст.

Новата власт не се ограничава само с това, но сменя имената на всички улици и географски понятия, както и варварски разрушава всички немски постройки, с което на практика заличава пруските архитектурни корени на града. Темата за депортацията на немското население и промяната на облика на Калининград е табу в руското общество и всеки опит да се говори по този въпрос бързо се пресича.

В Кьонигсберг се е родил и е живял един от най-големите философи в света, Имануел Кант. Гробът му се намира в Катедралната църква. Възстановената сграда на катедралата е основната атракция на Калининград. Има два органа, сред които и най-големият в Европа. Интересното за Катедралната църква е, че се намира на остров Октомврийски, който по-рано се е наричал Кнайпхоф. Тук е имало десетки улици, а мястото е било гъсто заселено, толкова много, че хората са можели да си стискат ръцете от своите домове от двете страни на улиците. Бомбардировките на англичаните, но най-вече на съветските самолети изравняват всичко със земята. Като по чудо, единствената оцеляла сграда е именно Катедралната църква, в която не се провеждат служби и служи единствено за туристическа атракция.  

Интересна забележителност е Бранденбургската врата, която и до днес изпълнява основната си функция.

На половин час път с кола от Калининград, по крайбрежието на Балтийско море, в продължение на 100 километра се  простира Куршската коса - произведение на изкуството, създадено от самата природа, което достига до литовския град Клайпеда. Тънкият участък от земя  се крепи на ледникова морена и образува невероятна и спираща дъха бариера между Куршската лагуна и Балтийско море. Сред дюните мястото се превръща във вечна земя на пешеходни пътеки, морски бриз, безкрайни балтийски хоризонти и залези, и всичко това на няколко крачки от място за плуване, което се запечатва за цял живот. Някои от тези дюни дори са станали зелени заради повторното залесяване през XIX век.

До Лесной, най-големия град на Куршската коса, може да се стигне с кола за около час. Друг вариант е да стигнете направо с автобус № 593 от Южната гара в Калининград или да вземете влак от която и да е гара в Калининград до близкия Зеленоградск, а след това - с автобус.

В Калининградска област са съсредоточени  90% от кехлибарените запаси в света, тук е единственото на планетата индустриално предприятие за извличането им. Съответно е изграден и Музей на кехлибара, който се намира на площ от над хиляда квадратни километра.

На крачка от фен зоната се намира Музей на Световния океан. Както се подразбира, тук е застъпена морска тематика, включително може да се види дълбоководния апарат "Мир 1", който е бил използван при снимките на филма "Титаник".

Посетителите на фен-зоната ще могат да видят и огромно недостроено здание - Дом на Съветите. Неговото начало е поставено в началото на 70-те години на миналия век, на мястото на унищожени руини на средновековен замък, но така и не е завършен. Легендата разказва, че вина за това имат пруските жреци, но истината е, че след началото на строежа се оказало, че съветската мегаломания е напълно ненужна за този град.

 

 

Кьонинсберг е град на рибарите. Някога тук е имало мощна флотилия, която е кръстосвала надлъж и нашир световните океани. За отбелязване е, че това е единственото пристанище на Русия на Балтийско море, което никога не замръзва. Хубаво е да се посети Рибарското селище, което е красив етнографски музей, разказващ за тежкия живот рибарите.

Морският характер на града се е отразил и на кухнята, като специфично местно блюдо е кубчета или тънки резени сурова морска риба, които се поднасят с препечен хляб. Интересното е, че в Кьонигсбер има няколко ресторанта за почитателите на немската кухня, като в тях човек може да опита баварска бира и шнапс. В тези заведения дори сервитьорките са облечени в носии от Бавария. Представена е и френската кухня, в ресторанти, чиято атмосфера  те кара да се чувстваш в Париж.

 

Стадион "Калининград"

Вместимост: 35 000 места

Транспорт: автомобил, автобус

Арената се намира на остров Кнайпхоф, като строежът на стадиона бе съпроводен от скандали, преразглеждане на плановете и дори арести. Първоначално капацитетът му трябваше да е от 45 хиляди места, но беше намален с 10 хиляди. От съображения за икономия, отварящият се покрив на арената беше сменен с нормална козирка.

По време на тестовия мач бяха забелязани леки проблеми в площадката около стадиона, което предизвика скандал и се стигна до въпросните арести.

След Световното стадион "Калининград" ще бъде дом на местния Балтика, а трибуните ще бъдат намалени до 25 000 места. Естествената трева пък ще бъде заменена с изкуствена.

"Калининград Арена" ще приеме четири мача от групата фаза, като на него ще се играе и АнглияБелгия.

Ето кои мачове ще приеме стадионът:

16 юни, група "D": Хърватия – Нигерия

22 юни, група "Е": СърбияШвейцария

25 юни, група "В": ИспанияМароко

28 юни, група "G": Англия – Белгия

  Сподели
1175