Казан


Н. Гавазов

Казан

Казан е столица на Татарстан, Приволжски федерален окръг. Разположен е при вливането на река Казанка във Волга. Населението му възлиза  на 1 243 500. Счита се, че Казан е основан през 1005 година от волжките българи като укрепление по тяхната граница с фино-угърските племена. През 11 – 12 век се превръща в търговски център на търговския път, свързващ Северна Европа с Близкия изток. След превземането на Болгар и Биляр от монголите през 13 век много техни жители се преселват в Казан, който става център на държава, зависима от Златната орда. По онова време градът става известен като Булгар ал-Джадид ("Новият Болгар“).

Впечатляващото е, че освен татари и руснаци, тук се намират представители на още 115 националности. С една дума, това е място, което нагледно показва как могат заедно да живеят различни култури и религии.

Характерът на града обаче си остава някак източно тъмен, много по-дълбок от мита, че джамии се редуват с църкви. И за да бъде разбран, човек трябва да прекара няколко дни в Казан, движейки се непрестанно по всевъзможни улици.

Първата изненада е свързана с удобствата на града, компактността и богатството на забележителностите, грижливата инфраструктура и всичко това допълнено с московска еклектична архитектура - всичко това превръща всяка разходка по улиците на Казан в калейдоскоп от впечатления и зашеметяващи преживявания.

Втората изненада е липсата на хора. След девет вечерта милионният град буквално опустява, с изключение на препълнената с туристи улица Бауман. Тишината и спокойствието създават усещането, че човек е попаднал на снимачна площадка с множество декори.

Третата изненада е екзотиката, която идва от различните сувенири, орнаменти, украшения и дори надписи - както в източно-ислямски стил, така и в арабски.

Казанската крепост

Това е уникално съоръжение, което се намира на брега на река Волга. Оттук се открива изглед към величествената река и към онази част на града, която е разположена на другия бряг. Ансамбълът на местния Кремъл е под защитата на ЮНЕСКО и съдържа два зашеметяващи паметника с различна същност - джамията Кул Шариф, която е една от най-големите в Европа  и Благовещенския събор на Казанския кремъл. Тук е и кулата Сююмбике, която е обгърната с множество легенди.

Улица Бауман

Това е лицето на съвременен Казан и всички туристически маршрути преминават оттук. Улицата започва от Казанската крепост и е пешеходна по цялата си четирикилометрова дължина. Тези четири километра играят важна роля в Татарастан, защото тук се намират музеи, театри, галерии, сувенирни магазини - една разходка по тази улица със сигурност ще даде по-големи познания за татарите и настоящето на областта.

Както казахме, столицата на Татарастан е уникален град, с уникални забележителности, които няма как да бъдат изброени в пълен обем. Тук е ще паркът Кирлай, който е пълен с множество атракции, аквапаркът Ривиера - един от най-големите в света, Храмът на религиите и много други интересни места. 

Като българи обаче ще е кощунство да не посетим древният град Велики Болгар. Столицата на Волжка България, която е сред обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО се намира на 175 километра от Казан и за посещението и е нужен един ден. Главната забележителност е Бялата джамия, но иначе целият град е комплекс от исторически паметници. Тук функционира и Болгарският държавен историко-архитектурен музей-резерват.

Връщайки се в Казан, трябва да споменем и местната кухня, която е уникална като самия град, предлагайки както традиционни турски, кавказки, арабски и руски ястия, така и съчетание между самите тях, плюс преосмислени комбинация като например "кистибургер" - татарски лепешки, обвити с картофи. Едва ли ще пропуснете и традиционната алкохолна напитка балсам Бугулма, която съдържа различни билки, етерични масла и корени - общо 24 на брой.

Що се отнася до обществения транспорт, той е добре уреден, като най-популярен е автобусният, който превозва около 80% от всички пътници. Съществува и метро, което функционира от 2005 година. Цените на наемите на автомобилите варират от 900 до 1500 рубли на 24 часа и са едни от най-ниските в сравнение с  градовете от подобен мащаб.

Интересно е да се знае за Казан, че това е единственият голям град в Русия, който напълно обработва своите отпадъчни води. Въпреки това Волга и Казанка са замърсени реки, както и всички водоеми в чертите на града. Но общо взето екологичната обстановка е относително добра, а местната управа постоянно разработва различни програми, целящи подобряване на околната среда.

Като цяло, Казан е много по-успешен мегалополис, отколкото подобните нему, град с богата история и разнообразен културен живот, нямащ нищо общо с града от началото на 90-те, когато престъпността бе взела връх, а лошата инфраструктура поставяше хората на ежедневни изпитания.

 

Стадион "Казан Арена"

Вместимост: 45 000

Транспорт: трамвай, тролейбус, автобус, автомобил

Това е първият построен стадион за Мондиал 2018. Изграждането започва през 2010 година, а архитектурната концепция е дело на архитектите от компанията Populous, построили английските "Емирейтс" и "Уембли". Удачно разположен на брега на реката, от птичи поглед "Казан Арена" изглежда като водна лилия. Стадионът е открит през юли 2013 и на него се провежда световната лятна Универсиада.

Трябва да се знае, че тук има два олимпийски басейна, освен това съоръжението може да приема концерти и други мероприятия.  "Казан Арена" бе домакин на Световното по плувни спортове през 2015 година и тогава тук бяха установени 12 световни рекорда.

Ето кои мачове от Мондиал 2018 ще приеме "Казан Арена":

16 юни, група "С": Франция – Австралия

20 юни, група "В": ИранИспания

24 юни, група "Н": Полша – Колумбия

27 юни, група "F": Южна Корея – Германия

30 юни, 1/8-финал: Победител група "С" – Втори група "D"

6 юли, 1/4-финал: Победител мач №53 – Победител мач №54

  Сподели
560