Самара


Н. Гавазов

Самара

Това е град, който тясно е свързан с българската история, дори тук има улица "Стара Загора". Основан е през 1586 година с указ на цар Федор Йоанович, по време на едни от най-смутните времена за Русия, когато страната е дестабилизирана след смъртта на Иван Грозни. Именно в този период е въведено крепостничеството, една срамна страница в руската история, през която търговията с хора е бил печеливш бизнес - продавани са цели села, а по пристанищата на река Волга е имало ежегодни пазари за търговия на мъже, жени и деца.

Селището е изградено на брега на река Самара като преден военен пост. По-късно се разраства благодарение на търговията със зърно и става важен транспортен и икономически център. Част от жителите му са потомци на волжките българи. През 1877 година жителите на града подаряват знамето на Българското опълчение, което взема участие в последвалата Руско-турската война.

От 1935 до 1991 г. градът се нарича Куйбишев по името на съветския политик Валериан Куйбишев. Историята на града през 20 век е свързана с ракетостроителството. В Самарския ракетно - космически център са произведени 1660 ракети от типа Съюз.

В момента населението на града е 1 169 719 човека, това е деветият по население град в Русия. В пределите на агломерацията на Самара (трета в Русия по брой на населението) живеят над 2.7 млн. души.

Самара е интересен град. Дори тукашните жители не могат да определят, дали живеят в мегаполис или в курорт. Колкото и странно да звучи, но тук дървени колиби се намират в непосредствена близост до високи и модерни бизнес сгради, централната част на града е благоустроена и с разкошни постройки и обществени сгради, но в отдалечените райони се намират безкрайни еднотипни блокове, които местните архитекти без стеснение наричат "Освиенцим". Разбити улици, мръсотия, тежка криминална обстановка - това обаче е далече от центъра и едва ли многобройните туристи ще пожелаят да видят.

По-разумно е гостите на Самара да се насочат към това, с което е по-известен градът - с музеите си, с многобройните си паметници, разкошните централни улици, храмовете.

В никакъв случай не бива да се пропуска т.нар. "Самарская набережная", което  е едно прекрасно място за разходка и за дишане на чист въздух. Крайбрежните тераси се спускат до бреговете на река Волга и се простират на пет километра. Тук има няколко атракции, като най-интересните са параклисът на свети Алексий и Жигулевския пивоварен завод. Впрочем, за любителите на бирата е задължително да посетят заведението "На дъното", което се намира близо до пивоварния завод - груба атмосфера, която ни връща в епохата отпреди сто години, 85-100 рубли за литър бира и качествено, истинско пиво в летните жеги.

Площад Куйбишев

Най-големият площад в Европа. До 1930 година тук се е намирал храмът Христос Спасител, който обаче комунистите разрушават и на негово място построяват Двореца на културата.

Наблюдателната площадка

Това е място за онези, които обичат романтиката. Ако искате да разберете красотата и мащаба на Волга, тогава трябва да го посетите.

Изложбеният център Космическа Самара

Тук човек може да се запознае с живота на космонавтите в орбита, както и с космическата история на човечеството.

Бункерът на Сталин

Иверския женски манастир

Туристите обичат да се разхождат по историческата Ленинградска улица, която дава възможност да се усети атмосферата на града, заради сградите и самата обстановка. Тук има всякакви магазини за сувенири, бутици и други търговски обекти, но ако човек желае добре да похапне, по-добре е да се насочи към съседната т.нар. ресторантска улица "Куйбишев", която е осеяна с много ресторанти, предлагащи чудесна храна, с акцент на грузинската кухня.

Общественият транспорт е добре организиран. Градските автобуси се движат по 48 линии, а трамваите по 24. Метрото е с една линия и десет станции, а т.нар. маршрутки имат 160 линии. Задръствания почти липсват, проблемът при наемането на автомобил са високите цени, които заковаха най-ниски стойности от 2000 рубли за 24 часа, а някои модели са от по 2500 рубли.

Проблем за Самара е екологичната обстановка в града, която е една от най-тежките за Русия. Ежедневно във въздуха се изхвърлят десетки тонове замърсяващи вещества, като шокиращото е, че много от тях се намират в близост до жилищните райони. Липсват пречиствателни станции и за това често явление са повишените норми на формалдехид, бензапирен и дори на хлороводорд. Не е рядкост гъст смог да слага тежката си ръка върху града. Колкото и парадоксално да звучи, липсват изследвания за това, как се отразява замърсяването върху хората, ако пък има такова изследване, то няма публичен достъп.

 

Стадион "Самара Арена"

Вместимост: 45 000

Транспорт: трамвай, тролейбус, автобус, автомобил

Стадионът бе пуснат в експлоатация съвсем скоро - на 21 април тази година, а на 6 май се проведе тестови мач между Кубан  и Криля Советов. Арената се намира на най-високата точка в града, а диаметърът му надвишава този на "Лужники". Според много специалисти, това е един от най-красивите стадиони за Световното, в чиято архитектура са въплътени космически мотиви. Стъклен купол на височина 60 метра покриват трибуните, а вечер особени светлини правят съоръжението да изглежда като космически кораб.

Феновете могат спокойно да гледат мачове на "Самара Арена" целогодишно, защото за зимата има отоплителна система, която работи с инфрачервени лъчи. Със същата система е оборудвана и тревата, което позволява провеждането на срещи при всякакво време.

"Самара Арена" ще приеме шест двубоя от световното първенства, като в груповата фаза тук ще играе и Русия.

Ето кои мачове от Мондиал 2018 ще приеме "Самара Арена":

17 юни, група "Е": Коста РикаСърбия

21 юни, група "С": Дания – Австралия

25 юни, група "А": Уругвай – Русия

28 юни, група "Н": Сенегал – Колумбия

2 юли, 1/8-финал: Победител група "Е" – Втори група "F"

7 юли, 1/4-финал: Победител мач №55 – Победител мач №56

  Сподели
1264