Екатеринбург


Н. Гавазов

Екатеринбург

Екатеринбург се намира само на 17 километра от сухопътната граница между Европа и Азия. Това поставя града на най-източния край на картата на Мондиал 2018.  Екатеринбург е основан като завод - крепост през 1723 година по указ на император Петър I. Името е дадено в чест на съпругата на първия руски император Екатерина I. Печалната слава на населеното място е свързана с екзекуцията на цар Николай II, съпругата му Александра Фьодоровна, техните деца и прислугата от болшевиките на 16 юли 1918 година. По този начин се слага край на тривековното царуване на династията Романови в Русия.

Градът е пресечен от река Исет, приток на Тобол. В североизточната му част се намира езерото Шарташ, а в северозападната – Градското езеро. Той е разположен на източните склонове на Урал и е най-компактният град-милионник на Русия, с дължина от 20 км. от север на юг и 15 км. от запад на изток. Населението му е 1 445 904 човека, което го прави четвърти по този показател след Москва, Санкт Петербург и Новосибирск.

 

Екатеринбург е известен с това, че тук се съхранява най-старата в света дървена скулптура - идолът на Великия Шигир, който с възрастта си от  11 000 години е три пъти по-стар от египетските пирамиди и Стоунхендж. Енигматичният дървен идол бил намерен случайно от миньори в планината Урал през 1890 г. Според експертите тази древна капсула на времето има кодирани послания, които говорят за сътворението на света. Покрита е с криптирана информация, която изследователи от цял свят не могат да декодират. Мистериозният идол със седем лица понастоящем е на показ в музея в Екатеринбург. Според учените само едно от седемте лица е триизмерно.

Като цяло градът е едно богато разнообразие, въплъщавайки в себе си превратностите в историята на Русия, място, на което са представени различни архитектурни стилове и направления, тук е базирано Уралското отделение на Руската академия на науките, 30 музея, над 35 изложбени зали и галерии, 15 театъра, Държавна филхармония, Екатеринбургски цирк, зоопарк, кина и концертни зали. Църквите са нови, тъй като са били разрушени при установяването на съветска власт през 1919 година.

Храмът на Кръвта е забележителност, която заслужава да бъде посетена. Тук е имало къща, в която са били заточени последните членове на династията Романови, а след това и убити в мазето на жилището. През 1977 г. къщата, където е екзекутирано семейството е  разрушена по нареждане на Борис Елцин, за да се предотврати издигането и в култ от монархистите. След като Руската православна църква обявява мястото за свещено, през 2000 – 2003 г. там е издигнат храм, наречен "Храм на Кръвта“. Храмът е с пет купола, в руско - византийски стил и е един от символите на Екатеринбург.

Литературният квартал е уникално място, където на литературата са посветени не музей или изложбена зала, а цял жилищен район. Всички сгради тук са специални и са архитектурни паметници. Тук има паметник на Александър Пушкин и музей на литературния живот на Урал.

Улица Вайнера е друга забележителност на Екатеринбург. Това е т.нар. Уралски Арбат и би трябвало да говори всичко. На главната пешеходна улица на града може да се види паметник на Майкъл Джексън и други скулптури, както и най-големия търговски център - "Гринуич".

Градът, в който се слага краят на последния руски император, се намира музей на първия руски президент. Елцин Център е обществено, културно и образователно място, в което освен  Музеят на Борис Елцин, тук има библиотека, киносалон, арт-галерия, книжарница и други.

Днедропарк - това е уютен и чист парк в самия център на Екатеринбург, който дава възможност за почивка от шумния град.

В Екатеринбург са представени всички видове обществен транспорт, включително и речният. Метрото е от една линия с девет станции, като прави впечатление остарелия подвижен състав, мръсотията около станциите и очевидната липса на средства за модернизация. Автобусните линии са 95, но цените са високи, което обяснява нарастващата популярност на т.нар. маршрутки. Наемането на автомобил е на цени от 1 500 до 2 000 евро, но веднага ще предупредим, че задръстванията в града са огромни и на практика пропускателната способност на пътната мрежа е много ниска.

За любителите на кухнята ще кажем, че градът преживява истински бум в това отношение. През последните години бяха построени стотици ресторанти и заведения за бързо хранене, като в тях са представени всякакви видове ястия, най-вече тези на източната кухня - от японски до виетнамски специалитети, като човек може да се разхлади както с чешка, така и с белгийска пенлива бира.

Екатернбург има и своите недостатъци. През 2016 година властите обявиха епидемия от СПИН, като всеки петдесети жител на града е жертва на заразата. Сред пострадалите има и деца. Това прави мястото с най-висока концентрация на ХИВ-позитивни в Европа и сред петте най-опасни в света. Причината е наркоманията, която е другата епидемия, връхлетяла уралци. През последните две години е наложено информационно табу по темата, но според специалисти, това не е решило проблема, напротив, предполага се, че мащабите на ужаса е около три пъти по-голям от официалните данни, така че посетителите трябва много да внимават по отношение на контактите си с местните жители.

 

Стадион "Екатеринбург Арена"

Вместимост: 35 696 човека

Транспорт: метро, автобус, тролейбус, трамвай, автомобил

Спортното съоръжение се намира в Горно Исеткси район, това е на запад от центъра, между улиците Репин, Пирогов, Татищев. Стадион "Централен" бе построен през 1953 година, но реконструиран от 2014 до 2018 година за Мондиал 2018. Историческата фасада, в стил съветски неокласицизъм, обаче е запазена и е архитектурно наследство, останало до наши дни.

Интересното е, че на "Екатеринбург Арена" има четири трибуни, като две от тях, тези зад вратите,  са от метални конструкции, които ще бъдат демонтирани след провеждането на Мондиал 2018.

Ето кои мачове ще приеме "Екатеринбург Арена":

15 юни, група "А": Египет – Уругвай

21 юни, група "С": Франция – Перу

24 юни, група "Н": ЯпонияСенегал

27 юни, група "F": Мексико – Швеция

  Сподели
1283