Саранск


Н. Гавазов

Саранск

Саранск е град в Русия , столица на Република Мордовия . Градът е кръстен на реката, която минава през района и се нарича Саранка. Намира се в централната част на Източноевропейската равнина на Волжската планина на двата бряга на река Инсар. Разстоянието до Москва по права линия е около 500 километра, но по федералните пътища е 642 км. По-близки градове по шосе са Нижни Новгород (280 км), Казан (444 км), Самара (470 км).

Населението на Саранск е 314 789 човека и по този показател той се намира на 64 място в Русия.

Саранск е основан през 1641 г. като крепост в югоизточните покрайнини на руското царство и част от  голяма укрепена линия, построена от 1638 до 1653 г. Крепостта е наречена Саранск Острожек и е разположена на брега на река Инсар , в устието на река Сарлай (модерна Саранка ), на левия бряг, по-нагоре. Първите обитатели на крепостта са казаци , както и населението на близките села ( руси , ержийки, мокша и татари ).

През 1651 г. Саранск става административен център на Сарански окръг.

През есента на 1670 г. е завладян от един от отрядите на Степан Разин, но през декември царската власт си връща града. Към края на XVII век населението на града е повече от 4 хиляди души. Появява се  и уличното деление на града. С разширяването на Руската империя Саранск губи военното си значение и от преден пост се превръща в дълбока провинция, което не му пречи да се развива. От началото на 1934 г. това е столицата на Република Мордовия.

Саранск е най-провинциалният от градовете, приемащи Световното първенство по футбол. Изборът на мястото за провеждане на мачовете от Мондиал 2018 се превърна в голяма изненада за самите жители на града. Но именно благодарение на това Саранск се преобрази за последните 24 месеца: недалече от стадиона се появи нов жилищен район, построиха се нови пътища и транспортни връзки. Въпреки това благоустройството засегна само центъра и района около стадиона. Характерно за останалата част на града са разбитите улици, мръсотията, неугледни жилища и малкото обществени постройки.

Главната забележителност на града е Катедралният храм на светия праведен воин Феодор Ушаков. Това е най-големият православен храм по Поволжието. Изграден е в памет на легендарния руски командир на флотилия, който прекарва последните години от своя живот в имение на около 150 км от града. Освен частица от мощите на Ушаков, в храма се съхраняват такива от десетки светци, събирани по целия свят. На територията на храма има изградена специална площадка, от която може да се разглежда целия град.

Площад "Хилядолетие" е създаден по случай юбилея от присъединяването на мордовския народ към руската държава. Главно украшение е светломузикалният фонтан "Звездите на Мордовия".

Като цяло градът е компактен и придвижването по него става много бързо. По време на мачовете около стадиона и в центъра на града ще бъдат изградени специални пешеходни зони, в които са предвидени най-различни забавления. Тук е мястото да споменем за парка "Александър Пушкин", който е един от най-добрите в средната част на Русия. Намира се в самия център на града и дава много уют и зеленина на посетителите си. За децата има различни атракции и малък зоопарк, а за възрастните - кинотеатър под небето.

Слабо звено в организацията на града е липсата на достатъчен брой заведения за хранене. Според местни източници, качествените обекти са около десетина и не е ясно как градската управа ще се справи с десетките хиляди туристи, които ще пристигнат в града. Кулинарна атракция тук е т.нар. меча лапа - пържено ястие от свинско и телешко едромляно месо, с лук, яйца и поръсено със сухари, както квасът на основата на цвекло.

 

Стадион "Мордовия Арена"

Вместимост: 45 000 места

Транспорт: автобус, автомобил

Стадионът е проектиран през 2010 година, а окончателно завършен тази година.

Отвън съоръжението прилича на червено слънце, в което архитектите са включили национални мотиви на републиката, в частност слънчев знак, който е символ на древните народи в Мордовия.

За да се осигури добра видимост, разстоянието от центъра на футболното игрище до зрителите не надвишава 90 м, а от всеки ъгъл на терена до противоположната трибуна не повече от 190 м.

"Мордовия Арена" ще приеме четири мача от груповата фаза на Мондиал 2018:

16 юни, група "С": Перу – Дания

19 юни, група "Н": Колумбия – Япония

25 юни, група "В": ИранПортугалия

28 юни, група "G": Панама – Тунис

  Сподели
618