Нижни Новгород


Н. Гавазов

Нижни Новгород

Нижни Новгород  е старинен руски град,  разположен при вливането на река Ока във Волга. Това е административен център на Нижегородска област и на Приволжкия федерален окръг. Населението на града през 2011 година е 1 264 075 души, което го прави пети по големина в страната. Мястото на сливането на двете реки е известно с името Стрелата, защото по формата си напомня стрела. Точно тук е разположен стадион "Нижни Новгород".

Река Ока дели града на две части, като на десния бряг на 7 хълма  е основан древният град Нижни Новгород и се намира историческата част на града. Левият бряг е нисък, там е разположен новият град.

Основан е през 1221 г. от великия княз Юрий II Всеволодович, а от 1341 г. до 1392 г. е столица на Нижегородско-Суздалското княжество. През 1392 г. е присъединен към Московското княжество. През 1612 година е сформирано народно опълчение под предводителството на Козма Минин и Днитрий Пожарски, което освобождава страната от интервентите и възстановява държавността. От 1932 г. до 1990 г. градът се нарича Горки по името на писателя Максим Горки. До 1991 година градът бе забранен за посещение от чужденци, а граждани на тогавашния СССР можеха да влизат след специално разрешение на властите.

На територията на града има 33 езера и 12 реки. Най-голямото езеро - Мештерско (Мещерское), е с площ 20 хектара.

Главната забележителност на града е Нижегородския Кремъл. Той е построен в началото на 16 век и представлява двукилометрова тухлена крепост с 13 кули. Най-старото здание от композицията е Михайло-Архангелския събор. В града има и други исторически забележителности, много църкви и интересни архитектурни постройки.

Интересна е Голямата Покровска улица, по-популярна с името "Покровка". Това е историческа улица, на която са разположение бронзови статуи. Преданието гласи, че всеки, който потърка вимето на козата, той ще има късмет. Тук се събират улични музиканти, бардове и дори се изнасят мини-циркови представления.

През 2012 година бе открит лифт, чиито първоначален замисъл е алтернативен градски превоз. В крайна сметка популярността му сред туристите го превръща в атракция, заради страхотната панорама, откриваща се по хода на маршрута. Удоволствието струва 100 евро.

Зоопаркът Лимпопо заема площ от над 14 хектара, на които се намират 270 вида животни. В него има и представители на "Червената книга на Русия", които не се срещат никъде другаде. Любопитното е, че животните могат да се хранят самостоятелно, а някои се намират сред посетителите, без да са отделени с ограда.

Градският транспорт се осъществява от автобуси, маршрутни таксита (т.нар. маршрутки), трамваи, тролейбуси, градска електрическа железница и метро. Организацията обаче не е добра, за това най-добре за посетителите на града е да наемат автомобил. Към момента цените за това варират от 1200 до 2000 рубли на денонощие според вида на превозното средство.

Неприятна особеност на Нижни Новгород е екологичното състояние на града. Почти през цялата година са високи нормите на праховите частици във въздуха, както и на други вредни вещества, а реките Ока и Волга са силно замърсени, заради изливането в тях на отпадъчни води. Питейната водата в града се пречиства със стари технологии, само с хлор, което е една от причините за повишената заболеваемост на населението от онкологични болести.

 

Стадион "Нижни Новгород Арена"

Вместимост: 45 000 места, 902 от които за хора в неравностойно положение и техни придружители. След края на Световното първенство в Русия местата на "Нижни Новгород Арена" ще бъдат намалени.

Транспорт: автобус, метро, маршрутно такси, автомобил

Строителството на стадиона започна през юни 2015 година, а завърши през 2018 година. Тържественото откриване се състоя на 6 май.

Обликът на спортното съоръжение е направен в класически стил от бяла и синя цветова гама, която се изгражда на асоциации с теми от волжската природа - вода и вятър.

 

Стадион "Нижни Новгород Арена" ще приеме шест мача от Мондиал 2018, включително по един от 1/8-финалите и 1/4-финалите:

18 юни, група "F": Швеция – Южна Корея

21 юни, група "D": АржентинаХърватия

24 юни, група "G": Англия – Панама

27 юни, група "Е": ШвейцарияКоста Рика

1 юли, 1/8-финал: Победител от група "D" – Втори от група "С"

6 юли, 1/4-финал: Победител мач №49 – Победител мач №50

  Сподели
553