Русия получила домакинството на Мондиал 2018 чрез подкуп


Н. Гавазов

Русия получила домакинството на Мондиал 2018 чрез подкуп

В понеделник федералните прокурори на САЩ за първи път обвиниха бивши футболни функционери от няколко държави, че са приели  подкупи от Русия и Катар, съобщава Радио Свобода. Тези страни се опитаха и получиха правото да домакинстват на Световните първенства  през 2018 и 2022 година.

Според обвинителното заключение,  бившият вицепрезидент на Международната федерация по футбол (ФИФА) от Тринидад и Тобаго  Джак Уорнър е получи от Русия пет милиона долара чрез мрежа от поставени компании. Част от тези средства са платени от американски фирми, представляващи интересите на Русия в подготовката за Световната купа.

Бившият член на изпълнителния комитет на ФИФА от Гватемала Рафаел Салгеро е обвинен, че е получил милион долара за гласуване, за да предостави на Русия правото да бъде домакин на първенството. Аржентинецът Хулио Грондоне, парагваецът Николас Леос и бразилецът Рикардо Тейшейра са обвинени във взимане на подкуп от Катар.

Процесът на гласуване през 2010 г., в резултат на който Русия и Катар получиха право да бъдат домакини на Световните купи, бе придружен от поредица от скандали и разследвания. Русия изненадващо надделя в конкуренцията с Англия, Холандия-Белгия и Испания-Португалия, които възнамеряваха да провеждат първенствата заедно. Катар пък надделя над Съединените щати. Тези резултати веднага предизвикаха подозрения. Повече от половината от гласоподавателите, включително президентът на ФИФА Джоузеф Блатер, бяха обект на различни обвинения. Впоследствие Блатер бе отстранен от длъжност след разследване от Комитета по етика на ФИФА.

Настоящите официални обвинения са първите, които заявяват, че Русия и Катар са спечелили правото да домакинстват на Световните първенства, подкупвайки служители на ФИФА.

По-рано неофициални източници - медии от Германия, Англия и САЩ - информираха, че правителствата на Русия и Катар са раздавали подкупи на членове на Изпълнителния комитет на ФИФА, които от своя страна да лобират и да гласуват за Русия и Катар по време на изборите за домакинство на Мондиал 2018 и 2022.

  Сподели
136