Авантюрата - II част


Н. Гавазов

Авантюрата -  II част

Антоан Гризман пристигна на "Камп Ноу" през миналата година с идеята да играе и  да спечели Примера дивисион, но е принуден да търка пейката, да гледа какво правят съотборниците му и да страда.

Снощи в испанската преса се появи информация, че Барселона предлага французина на три клуба, а днес стана ясно, че агентът на нападателя иска спешна среща с ръководството на клуба, на която ще бъде обсъдено бъдещето на Антоан. Думите на Кике Сетиен, че не е пуснал Гризман срещу Атлетико за да не наруши баланса на отбора няма как да не отекнат и точно това се случва в момента. Съответно, мнозина съвсем основателно се питат, как е възможно да платиш 120 милиона за играч, а след това да отказваш да го използваш заради тактически съображения.

Гризман започна от пейката три от последните четири мача на отбора, а срещу Селта (2: 2) и Атлетико (2: 2) като цяло се появи малко преди финалната свирка. Това е първият подобен опит за французина, който дойде на "Камп Ноу“ с намерението да се бори освен за трофеи, но и за "Златната топка“.

Нещо повече, в мачовете със Севиля (0: 0) и Селта световният шампион отстъпи мястото си в стартовия състав на Мартин Брайтвайт и Ансу Фати! Първият бе купен от Барселона по средата на сезона поради контузията на Усман Дембеле и на него се гледа като начин за запълване на дупката. Вторият пък е 17-годишен футболист, който е известен с това, че най-младият играч, автор на дубъл в Примера дивисион.

Няма как всичко това да не се отрази на самочувствието на французина, който след рестарта на сезон има нула резултатни действия - 0 гола и 0 асистенции. Последното попадение на нападателя е срещу Хетафе в средата на април. След това Антоан реши да замълчи на футболния терен. За да разберем какво се случва, ще кажем, че 34-годишният защитник на Реал Мадрид Серхио Рамос има 8 гола в 29 мача през този сезон. На сметката на 29-годишния Гризман има... 8 гола в 20 срещи.

Ситуацията става още по-интересна  след последните думи на нападателя: "Мисля, че сега съм в по-добро състояние, отколкото преди карантината. Това се отнася както за физическото ми състояние, така и за психологическата подготовка. Ще помогна на отбора да спечели златото в испанското първенство". Думи, хвърлени на вятъра (или по народному "дрън-дрън"), защото все по-малки са шансовете на Барселона да спечели титлата, а още по-малко хора вярват, че точно Гризман ще помогне това да се случи.

И все пак, защо французинът не игра с Атлетико, в най-важния мач на каталунците след възобновяването на сезона?

Както вече казахме, думите на Гризман напълно се разминават със случващото се, но показателна във всичко се оказа срещата с бившия отбор, в който играчът се превърна в един от най-добрите нападатели на съвременния футбол и заслужи поканата от Барселона (при това две).

Гризман отново остана на пейката и влезе четири минути преди последния съдийски сигнал, с което предизвика вълна от гняв към Сетиен, който Серхи Роберто и отново Ансу Фати, а за скъпото попълнение останаха трохите от игровото време.

На пресконференция Сетиен поясни: "Защо не пуснах Гризман по-дано? Защото смятам, че Рики се представи добре и не исках да отстранявам от играта лидери като Лео Меси и Луис Суарес. Те винаги трябва да бъдат на терена, защото са полезни".

Няма да подлагаме под съмнение присъствието на аржентинеца, но специалистът лъже за уругваеца - статистиката на Суарес срещу столичани е 1 точен удар, 0 успешни удари, 0 създадени моменти, 8 загубени топки.

 "Разбирам, че не е лесно да излезеш за няколко минути, но ще говоря с Гризман и ще се опитам да обясня решението си. Но, във всеки случай, няма да му се извинявам", допълни Сетиен.

Основната трудност за  Гризман се състои в това, че той е принуден да бъде един от многото в "блаугранас" и да носи лъка за цигулката на Меси. Ако в Атлетико той бе солистът на оркестъра и определяше играта на отбора, то в Барселона нещата стоят точно на обратния полюс и Антоан трябва да се адаптира към футбол, който възпитаникът на Реал Сосиедад никога не е играл. Точно за това предупреждавахме в материал на FUTBOL TV три дни преди Барселона да обяви за покупката на Гризман. И то се случва.

Ернесто Валверде, на когото хунтата от "Камп Ноу" натресе французина, успяваше по някакъв начин да въвлича Антоан в играта (понякога и с успех), но Кике реши да мине на по-лесния вариант - да се прави, че няма проблем и съответно да не го решава. Вместо това Гризман ще търка пейката, а след това ще слуша обясненията на треньора. А и самият треньор знае, че е пътник, така че, защо трябва да си  усложнява живота?

Интересното е, че на французина не помагат и добрите отношения с Меси. В мача с Леганес двамата си подадоха само един път, а през сезона имаше срещи, когато и това не се случваше.

Много е вероятно Антоан да започне срещата с Виляреал като титуляр и дори да води атаката в каталунското дерби. Това обаче няма да промени общата ситуация. Гризман пристигна на "Камп Ноу" през миналата година с идеята да играе и  да спечели Примера дивисион, но е принуден да търка пейката, да гледа какво правят съотборниците му и да страда, като комичният елемент в случващото  се са изказванията на членове от семейството. А ръководството на Барселона за пореден път доказа, че не умее да анализира ситуациите и съответно да планира решенията.

И така ще бъде поне до изборите догодина.

  Сподели
354