Да стигнеш дъното


Н. Гавазов

Да стигнеш дъното

Само преди десетина дни  Реал Мадрид претендираше за Купата на Испания, целеше се в златото в Примера дивисион, разчитайки на победа над Барселона в директния двубой и на грешки на каталунците, а също така се надяваше да вземе поредната Шампионска лига. Всичко обаче се срина в рамките на седем дни, които се оказаха най-лоши за Кралския клуб за последните 15 години: три домашни мача завършиха при резултат 1:8, мечтата за трофей се изпари, а сезонът загуби всякакъв смисъл. Сега дори Реал Валядолид има по-голям стимул да се бори за нещо до края.

Едва ли някой си е представял преди 300 дни, че мадридчани могат да ударят дъното.

На пръв поглед "бланкосите" трябва да са благодарни на Барселона и Аякс за "Вартоломеевата нощ", която ги сполетя. И все пак агонията, макар и продължителна,  бе очаквана срещу каталунците  с оглед на разликата в класите между двата отбора и особено след онова 0:3 за Купата. Но именно мачът с холандците стана обобщена функция на всички действия на Флорентино Перес за последните 10 месеца, както и на подчинените му футболисти.

Аякс дойде на "Сантяго Бернабеу" в ролята на абсолютен аутсайдер, но успя да направи от Реал Мадрид хубав, сочен бифтек, като преди това го разфасова на правилните части по всички канони на кулинарното изкуство. Акуратно и само за 90 минути.

Стигайки дъното, мениджмънтът на Кралския клуб следва да си отговори на редица въпроси, търсещи отговори на големия провал. Ние няма да ги чуем публично, но те са очевадни:

- Не бива  да  продаваш най-големия си играч и на всичкото отгоре да повтаряш като папагал, лъжейки най-вече себе си, че Кристиано е само един футболист, а клубът е нещо повече.  При това не правиш ни най-малък опит да намериш достоен заместник на португалеца.

- Не бива да  привличаш треньор от националния отбор на собствената си страна, при това дни преди старта на Световното.

- Не бива внезапно да захвърлиш вратаря, който се раздаде за отбора за последните четири години и да го замениш с клоун, който пристигна в Мадрид единствено заради приятелката си.

- Няма как  да направиш топ треньор от посредствен специалист, надявайки се на повторение на модела със Зидан. Първо, Зинедин е феномен и второ, Солари няма никакъв авторитет в съблекалнята и показа по-лоши резултати от французина в Кастилия.  Недоволни и немотивирани звезди се управляват с "кротце и благо, а понякога и с кютек". Но най-вече с авторитет.

- Не може да си играеш с картоните и до такава степен да подцениш съперника, че да направиш всичко възможно, за да бъдеш без капитана си в реванша.

Вероятно ще се намерят и други въпроси, но най-важният отговор е, че Зидан се оказа много прав. Преди по-малко от 300 дни французинът заяви, че си тръгва, за да може Реал да продължи да побеждава. Журналисти, фенове и играчи се чудеха какво се случва, а услужливата Marca твърдеше, че специалистът просто е изморен. А Зидан просто прояви професионализъм и постъпи като истински мъж - напусна без скандали, без оплакване, без да мрънка  и без публично да напада човека, от чиято ръка се хранеше през последните години.

С течение на времето се появиха някои слухове, от чието сглобяване може да се предположи, че Зинедин е усещал настъпващите тежки времена и се е опитал да намали рисковете от преходния период, настоявайки на продажба на Бейл и запазване на Кристиано. Уелсецът обаче остана, а португалецът бе продаден на Ювентус и това се оказа достатъчно за Зидан да разбере, че е неспособен да промени вектора на развитие на отбора и всичко е в ръцете на лукавия строителен  предприемач, който с лека ръка игнорира всички молби, съвети и препоръки на най-добрия си треньор.  

Сега французинът е изправен пред тежката задача да изрине авгиевите обори на "Сантяго Бернабеу", а Перес е принуден   да изтърпи унижението и за първи път в живота си да приеме всички условия, които треньор му  поставя: пълен контрол над отбора, продажба на неугодните футболисти, запазване на Марсело и Иско, задържане на Хамес и Неймар далече от Мадрид и стратегически действия по привличане на Килиан Мбапе.

Няма да гадаем какво ще се случи  в Реал Мадрид през лятото, какви ще са ходовете на Зидан и до каква степен Перес ще развърже кесията си през лятото.  

Но,  ако няма промени  и Перес се опита да измами своя треньор, не спазвайки обещанията си, тогава през следващата зима ще се намери друг Аякс, който отново бързо и акуратно ще покаже кулинарните си умения.

  Сподели
764