Време за радикална промяна


Н. Гавазов

Време за радикална промяна

През миналата седмица в медийното пространство се прокрадна информацията, че нападателят на ПСЖ Килиан Мбапе е решил да смени клубната си принадлежност през лятото на 2021 година. The ​​Times първи съобщи тази сензационна новина, но без да уточнява какви са конкретните намерения на французина към  бъдещия си клуб. Съответно това доведе до различни спекулации, но всички те сочеха към логичното – Мбапе ще избере Реал Мадрид или английски клуб.

Не е нужно човек да е пророк, за да направи сам този извод. Барселона се намира в тежка финансова криза, Ювентус вече се охарчи за Кристиано Роналдо, а и си има Пауло Дибала. Интер – другият финансово могъщ италиански клуб – едва ли ще се подложи на риск, затваряйки 200 милиона евро в един играч. Позицията на Байерн Мюнхен е известна, така че резонно е да се очаква, че Мбапе ще се насочи към Реал Мадрид или Острова.

Испанският журналист Маркос Бенито пък публикува снимка на Килиан с надпис: "Време е за радикална промяна". Интригата в появилото се през уикенда съобщение идва от това, че Бенито има статут на "свой човек" на "Сантяго Бернабеу".  Той рядко се изказва, но винаги на място и често се използва за отправяне на скрити послания на Флорентино Перес.

Ясно е, че твърдото решение на Мбапе не е свързано с икономически проблеми, тъй като заплатата му вече надхвърля 20 милиона евро годишно. Очевидно е, че мотивите са лични и професионални. Но защо Реал Мадрид?

FUTBOL TV намира пет причини, които са определящи при избора на Килиан в полза на Мадрид

 

Зинедин Зидан

Килиан от дете се възхищава на Зинедин Зидан. Нападателят е роден пет месеца след като Франция спечели Световното първенство през 1998 г., побеждавайки Бразилия с 3: 0 срещу Роналдо и Роберто Карлос благодарение на дубъла на Зидан. Бащата на Килиан винаги е определял  Зидан като свой идол, а това няма как да не се предаде на сина му, така че Килиан от дете мечтае  да се срещне с легендата. Като дете Мбапе се снима със своя идол след благотворителен мач, а на 14-годишна възраст на практика се премести в Реал Мадрид, посети Валдебебас и се запозна с друг от своите идоли - Кристиано Роналдо.  В дома на Килиан има много снимки на двете легенди, както и фланелки на Реал Мадрид по стените. И французинът не го крие.

 

Амбиции в  Шампионска  лига

Мбапе успя да стигне до полуфиналите на Шампионска лига с Монако през 2017 г., като представянето му бе ключов фактор за успеха на отбора, въпреки че по това време той беше само на 18 години. Тогава Мбапе заинтригува Реал Мадрид и ПСЖ,  но по ред причини именно френският клуб успя да подпише с играча. Килиан проведе три сезона в Шампионска лига с ПСЖ, но така и не успя да спечели Купата. Френският клуб бе близо до успеха в Лисабон, но Байерн бе по-силен. Мбапе не е готов да чака повече, той знае, че Реал Мадрид е кралят на турнира след 13 победи. Това е идеалният клуб, за да постигнеш целта си.

 

"Златната топка"

Известно е, че който спечели Шампионска лига, той има по-голям шанс за "Златната топка". Неуспехите на ПСЖ в Европа се отразиха на  Мбапе. Французинът стана световен шампион, но даже не се доближи до главния индивидуален трофей. В същото време много носители на "Златната топка" са играли в Мадрид: Зидан, Роналдо, Фиго, Кристиано (четири "Златни топки"), Модрич ... Килиан вярва, че Реал Мадрид има голямо медийно влияние и в крайна сметка ще му помогне да получи желаната награда, връчвана от най-престижното спортно издание в страната му - France Football.

Бившият играч на Ливърпул и двукратен носител на "Златна топка" в категорията "африкански футболист на годината  Ел Хаджи Диуф каза:

"Ако Килиан иска да спечели Златната топка, тогава той трябва да напусне Франция".

 

Новият "Сантяго Бернабеу"

Мбапе е добре наясно с амбициозната реформа на Мадрид и стадион "Сантяго Бернабеу“, който през 2022 г. ще се превърне в най-модерния стадион в света. Килиан вече видя проекта и напълно осъзнава за какво става дума. Според Джонатан Джонсън, нападателят е признал пред приятели, че вече е бил впечатлен да играе на "Сантяго Бернабеу", но силно е мотивиран постоянно да играе на модернизирания стадион.

 

"Френският" Мадрид

В допълнение към присъствието на идола Зидан и други французи в треньорския щаб, Килиан ще сподели съблекалнята с Варан, Бензема и Менди, а вероятно и с Камавинга и Упамекано. На практика Мадрид се превръща във френски, което позволява на Килиан много бързо да се адаптира към клуба и да стане Кристиано Роналдо през следващото десетилетие. Мбапе е готов да се справи с това предизвикателство.

Според слуховете, лично майката на Килиан е настоявала за трансфер на играча в ПСЖ през 2017 година. Впрочем, родителят сам призна тогава, че най-добре за футболиста е да остане във Франция и всеки ден го караше с личния си автомобил на тренировките на парижани. Тогава интервюто завърши с въпрос за друго първенство, но майката отвърна: "Рано е".

Очевидно е, че времето за напускане на Париж дойде. Остава само да се изчака една година.

                                   

  Сподели
377