ФИФА промени сроковете на трансферния прозорец


Н. Гавазов

ФИФА промени сроковете на трансферния прозорец

ФИФА на официалния си уебсайт обяви за промени в правилата на световния футбол, въведени поради пандемията от  коронавируса.

Поради безпрецедентна ситуация, ФИФА  реши да премести сроковете на трансферните прозорци. Точните начални и крайни дати на прозорците за трансфер ще бъдат обявени по-късно.

Организацията също така препоръча на клубовете да удължат договорите с играчите, чиито споразумения изтичат през лятото на 2020 г., до реалния край на сезона. Освен това ФИФА призова играчите и клубовете да постигнат споразумение за намаляване на заплатите. Ако не бъде постигнато споразумение, решението за прекратяване на трудовия договор ще бъде взето по предписания начин, като се вземат предвид някои фактори: дали е имало опит за постигане на споразумение, икономическото положение на клуба, пропорционалност в условията на промени в договорите на играчите, дали е имало същото отношение към всички играчи.

На практика, ако даден играч е подписал предварителен договор с друг клуб, футболистът трябва да остане в сегашния си отбор до доиграването на първенството.

Последната дума за края на всеки шампионат и началото на следващата кампания ще имат съответните национални федерации. Контрактите на футболистите за новия сезон ще влязат в сила от датите на неговото започване.

  Сподели
95