Венгер: Властта във футбола преминава в играчите


Н. Гавазов

Венгер: Властта във футбола преминава в играчите

Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер е на мнение, че в съвременния футбол властта преминава във футболистите и тази тенденция ще става все по-голяма. За 22 години работа в Арсенал френският специалист стана свидетел на това, как играчите се превърнаха от обикновени работници в своите клубове в такива, че да влияят на решенията на ръководството. Според Венгер, причината за това явление е, че зад всяка звезда стои огромна маса фенове, която на първо място защитава интересите на самия футболист, а не на неговия клуб.

"Преди 20 години футболистите играеха за клуба. В наши дни клубовете правят всичко заради играчите. В миналото футболистите се чувстваха виновни, ако играеха лошо. В наши дни клубовете чувстват вина по отношение на играчите и постоянно ги питат, какво могат да направят за тях.

Запалянковщината става все по-международна. Някои местни фенове така и си остават местни фенове. Ако вие живеете в Дортмунд или в околностите, то винаги ще ходите на мачовете на Борусия. Ако обаче Роналдо премине от Реал Мадрид в Ювентус, то феновете ще го последват. Международната фенска повече се интересува от играча, отколкото от клуба.

В ръцете на играчите е съсредоточена голяма власт. Неймар има 170 милиона последователи в социалните мрежи. Той самият е по-силен отколкото неговата лига.

През следващите пет години може би ще видим, как играчите ще бъдат сменяни в хода на мачовете под влияние ма социалните мрежи. На почивката ще има гласуване кой играч да бъде заменен и кой да влезе в игра. Това ще се случи.

Мощта на клубовете ще става все по-малка. За това върхушката в клубовете трябва да стане по-сила. Те трябва да бъдат твърди по отношение на външно влияние", заяви Венгер.

  Сподели
436