Доклад на УЕФА: В България най-честият спонсор е компания за залози


FUTBOL-TV

Доклад на УЕФА: В България най-честият спонсор е компания за залози

Европейската футболна централа (УЕФА) публикува доклад за финансовото положение на клубовете на Стария континент. В него става дума и за България и клубовете ни от Първа лига.

Фирмите за спортни залози и хазартни игри спонсорират клубове от 26 първенства (от общо 56). В 10 от тези лиги те са най-разпространеният вид спонсор на фланелките, сочи изследването на УЕФА, цитирано от "Дарик". Най-висока е концентрацията в България. Цели 10 от общо 14 клуба в елита се възползват парите на бетинг компании. За сравнение, в Англия – 9 от 20 клуба във Висшата лига имат подобен спонсор.

 
В доклада се посочва още, че 710-те футболни клуба от най-високите етажи на местните първенства са привлекли рекордните 20,11 милиарда евро в приходната си част за финансовата 2017 година, въпреки че половината от тази сума отива само за 30 от всички тези 710 отбора.

Любопитното още е, е Пари Сен Жермен е най-скъпото място за гледане на футбол в Европа.

Според финансовите изчисления, общите приходи на отборите са се увеличили с повече от 1,6 милиарда евро през 2017 година, въпреки че богатството е концентрирано в ръцете на само няколко от клубовете.

Общите приходи на 30-те най-големи отбора в Европа са се увеличили със 7%, достигайки 9,7 милиарда евро, което прави 49% от общата сума.

  Сподели
388