Вирусът


Н. Гавазов

 Вирусът

Пол Погба е най-скъпият играч в историята на Манчестър Юнайтед. Макс Алегри каза след заминаването на французина за Англия: "Продажбата на Погба е изключителна сделка за Ювентус". Сега същото нещо се говори в Манчестър за потенциалното напускане на Пол като свободен агент.

Цикличността е ключовата дума, която характеризира петте години на Погба в Манчестър Юнайтед. През първата година французинът помогна на отбора да спечели два трофея, след това намали изискванията към себе си и стана посредствен играч. В края на 2018 г. той се скара с Жозе Моуриньо и съвсем се загуби.

Халфът отново се възроди с появата на Солскяер, но това не продължи дълго и скоро след пристигането на норвежкия специалист увехна. Погба бе толкова погълнат от депресията, че в навечерието на решителния мач от Шампионска лига срещу Лайпциг Мино Райола заяви, че агентът му не е доволен от Ман Юнайтед.

След известно време всичко започна отначало. В първите четири кръга на Висшата лига през този сезон Погба направи седем асистенции и постави нов рекорд в лигата. Още до есента Пол отново се загуби, а до края на сезона французинът изчезна напълно - контузия. Но и никой вече не чакаше завръщането му.

Моуриньо нарече Погба "вирус“ много преди думата да стане популярна. Солскяер се опита да изглади ъглите, похвали играча, но резултатът остана същият. През декември 2020 г. норвежецът каза, че няма да толерира някой да си мисли, че е по-важен от Манчестър Юнайтед, като подчерта, че това се отнася не само за Погба, но и за всички футболисти. Въпреки това адресатът на такова съобщение бе повече от ясен.

Пол прекара пет сезона в Манчестър Юнайтед. Пет златни години от кариерата му. Кантона проведе същото количество на "Олд Трафорд". Но Ерик бе запомнен не само с характера и поведението си, основното е, че помогна на "червените дяволи" да спечелят четири титли във Висшата лига. И десетилетия по-късно феновете скандират с името му, а малките привърженици на Юнайтед, които никога не са виждали Кантона на живо, се редят за автограф от френската легенда.

Ще помни ли някой Пол през 2040 г.? Отговорът оставям на непредубедения читател.

Как ще бъде запомнен Погба? В най-добрия случай с представяне срещу Манчестър Сити през април 2018 г., когато Пол отбеляза два гола за две минути. За известно време финалът на Лига Европа през 2017 г., в който Погба откри резултата, все още ще се помни. Но дори най-голямата победа на Юнайтед в ерата след Сър Алекс - срещу ПСЖ в Париж - дойде без французина, който получи червен картон в първия мач.

Но Погба ще остане във футболната история за много години напред по друга причина. Той е най-скъпият трансфер в историята на Манчестър Юнайтед. Може би това е причината Пол да се чувства уникален, мислейки си, че всичко му е позволено. Не се разбираше с нито един от треньорите, от Моуриньо до Рангник. Дори миролюбивият Солскяер не можа да избегне конфликта с френската звезда. След мача с Ливърпул в първия кръг на този сезон Погба обиди тотално норвежеца.

Погба винаги е бил в светлината на прожекторите: прически, модни видеоклипове, танци, палестинското знаме на "Олд Трафорд", възстановяване в Дубай и много други. Подобно на Кристиано Роналдо, който също обича да е в центъра на събитията. Но за разлика от португалеца, образът на Пол никога не успя да отговори на действията му - както на терена, така и извън него. Световен шампион с националния отбор, но посредствен играч в клуба. Пол обичаше да говори за религията, но образът му не бе свързан с вярата.

Кръгът се затваря. И по всичко изглежда, че много скоро Макс Алегри отново ще каже, че завръщането на французина е изключителна сделка за Ювентус. В случая и в Манчестър, и в Торино ще са доволни от това развитие на ситуацията. Но дано поне на "Олд Трафорд" си направят нужните изводи и по-дълго си спомнят за думите на Моуриньо.

  Сподели
1548