Проблемите на Конте с Челси, краят на серията, завръщането на Ман Юнайтед...


Н. Гавазов

Проблемите на Конте с Челси, краят на серията, завръщането на Ман Юнайтед...

Настоящият сезон на английската Висша лига продължава да радва феновете с ярки сблъсъци, които понякога могат да удивят със своята сензация и да станат обект на всякакви дискусии.

В последния кръг на Висшата лига се завърна интригата за титлата след препъването на Манчестър Сити в мача със Саутхемптън, но имаше и други интересни събития, като четвъртата победа на Челси над Тотнъм през тази кампания или успехът на Манчестър Юнайтед над Уест Хем.

Нека разгледаме по-отблизо всички най-интересни събития и не само това, което се случи в 23-ия кръг на сезон 2021/22 на английския шампионат.

 

Манчестър Юнайтед се завърна в топ 4

Конфронтацията между Манчестър Юнайтед и Уест Хем беше изключително важна и за двата отбора, поне от гледна точка на позициите в таблицата за класиране. Преди срещата "чуковете" изпреварваха "червените дяволи" само с две точки, като не трябва да забравяме, че хората на Ралф Рангник имат и един мач в резерва.

Не може да се каже, че ходът на битката бе някаква голяма изненада. Играчите на Манчестър Юнайтед надиграха уверено лондонския колектив в почти всички възможни компоненти, но това по никакъв начин не се отрази на таблото до добавеното време на второто полувреме. Уест Хем от своя страна не претендира за нищо по отношение на атака и традиционно разчиташе на добра защита, надявайки се да обърне хода на двубоя в своя полза чрез редките статични положения. Трябва да признаем, че в един момент се създаде усещането, че хората на Дейвид Мойс могат да "ужилят“ противника във всеки един момент.

Координираните действия в защита срещу играчите на Уест Хем се превърнаха в истински проблем за Манчестър Юнайтед и, честно казано, нямаше специални предпоставки Манчестър Юнайтед все пак да грабне победата. Смените на Ралф Рангник обаче бяха истински хит. В ефективната атака участваха не само голмайсторът Маркус Рашфорд, който започна мача от пейката, но и Единсон Кавани и Антони Марсиал, които се появиха от резервната скамейка.

В крайна сметка Рангник за първи пъти постигна две поредни победи начело на Манчестър Юнайтед, а най-важното е, че отборът грабна трите точки срещу конкурент в борбата за място в топ 4.

 

Краят на серията от 12 поредни победи

Много фенове на английския футбол предварително връчиха короната на Манчестър Сити след минималната победа над Челси в миналия кръг, но сега интригата в надпреварата за титлата отново се завърна. Отборът на Хосеп Гуардиола направи изненадващо равенство 1:1 срещу Саутхемптън, оставяйки втория Ливърпул само на шест точки зад лидера по отношение на загубените точки.

Разбира се, в самия мач абсолютното превъзходство беше изцяло на страната на действащия шампион на Англия, но Саутхемптън по чудо успя да устои на невероятния натиск на противника и да защити равенството.

Всяко такова чудо обаче, колкото и свръхестествено да е, винаги има свое логично обяснение. В този случай е невъзможно да не се отбележат действията на защитника на "светците“ Мохамед Салис, който многократно спасяваше отбора си, като представянето в защита срещу Сити не е единственото действие, което играчът от Гана изпълни през този сезон.

Да, Саутхемптън нямаше късмета да се защити на 100%, но тук Манчестър Сити вече използва колективната си класа от изпълнители. "Гражданите" успяха да избегнат поражението благодарение на гола през второто полувреме на Емерик Лапорт след асистенция на Кевин де Бройне, но това едва ли е променило характера на крайния незадоволителен резултат за Сити.

Впрочем, колективът на Гуардиола само пет пъти губи точки през този сезон, като два от тези случая "лежат на съвестта" на "светците". Освен това Саутхемптън успя да вземе четири точки от последните три гостувания на "Сейнт Мери", което се очертава неудобно място за шампиона.

 

Конте има проблеми с Челси

Тотнъм постигна голям прогрес след смяната на мениджъра и може би се превърна в основен претендент за четвъртото място в първенството. Това, което Антонио Конте разочарова досега, са мачовете с бившия му клуб. През януари Челси, въпреки всичките си кадрови проблеми, победи лондонските си съседи три пъти, при това "на сухо“.

"Шпорите" изглеждаха неподготвени за смяната на играта на Челси в първия мач от Купата на лигата и след това някак си не реагираха на това във втория. Реакцията се случи в мач от първенството. Тотнъм също избра да играе с четирима защитника, като се спря на много дефанзивен вариант с двойка крайни защитници по фланговете. Това не проработи по отношение на атаката, въпреки че отмененият гол на Кейн в края на първото полувреме е повече от скандално решение на Пол Тиърни. Но това е спецификата на английското съдийство, пред което и VAR е безпомощна.

След почивката натискът към вратата на Лорис даде резултат. Зиеш създаде шедьовър, а Тиаго Силва издаде нова присъда за Тотнъм. Отборът на Конте за трети път дори не успя да отбележи срещу Челси, който играе най-добрите си мачове точно срещу основните съперници.

 

Ливърпул добре премина през януари

Вторият месец от зимата традиционно се смята за проблематичен за отбора на Юрген Клоп. Този път той изглеждаше още по-проблематичен, когато двамата водещи нападатели на отбора, Мохамед Салах и Садио Мане, заминаха за Купата на Африка. Но противно на очакванията и опасенията, Ливърпул успешно преодоля януари. Мърсисайдци победиха в първенството тези, които трябваше да победят, а в Купата на лигата стигнаха до финала, след като се справиха с Арсенал.

Месецът бе затворен с победа като гост на Кристъл Палас. Не всичко беше розово и представянето на отбора на Патрик Виейра през второто полувреме със сигурност затрудни Ливърпул. Гостите се нуждаеха от спорна дузпа, за да приключат срещата и да въздъхнат от облекчение. В същото време Клоп отказва да говори за приближаването на Манчестър Сити, но -9 точки с мач в ръка не изглежда като гибелно за Ливърпул. Освен това януари е зад гърба на "червените", а  все още ще има директен двубой със Сити. Ще станем ли свидетели на поредното чудо в английския футбол? Ще видим.

 

Бърнли - неудобният съперник за Арсенал

Бърнли е неудобен противник за Арсенал. Вярно е, че "артилеристите" доминираха през цялата среща. Може да се говори и за това как Арсенал заслужаваше да спечели. Или, че отборът на Шон Дайк е надскочил себе си и други подобни, но резултатът е на таблото. И този резултат абсолютно не отменя факта, че хората на Микел Артета просто загубиха две точки. Арсенал има огромен проблем с реализирането на шансовете си. Какво да кажем, ако през 2022 г. "артилеристите" отбелязаха само един гол - в двубой срещу Манчестър Сити, който се проведе на първи януари. Отново Александър Лаказет може да свърши огромна работа на терена, но Арсенал силно се нуждае от нападател, който да вкарва редовно. И такъв човек е нужен сега. Единственото оправдание за лондончани са кадровите проблеми преди срещата. Но все пак срещу теб е последният в класирането.

 

Нюкасъл победи Лийдс със собственото му оръжие

Висшата лига е странно нещо. Още в миналия кръг Лийдс Юнайтед изигра вероятно най-добрия си мач за сезона, поваляйки Уест Хем, а сега отборът на Марсело Биелса бе победен от един от аутсайдерите на турнира. При това няма как да кажем, че "пауните" имаха лош мач. Те по традиция атакува постоянно, но по-изненадващо беше, че Нюкасъл отказа да се заседи в защита и създаваше проблеми на съперника. Победата за "свраките" донесе единственият гол на Джонджо Шелви от свободен удар, като този пропуснат гол е изцяло на съвестта на вратаря на Лийдс Илан Мелиер. Така Нюкасъл изведнъж се озова на точка от спасителния бряг, а "пауните" при още една такава среща могат да се окажат близо до опасната зона.

 

Последният мач на Раниери

Уотфорд стана първият отбор във Висшата лига този сезон, който взе решение за смяна на треньорския щаб. В началото на октомври миналата година ръководството на "стършелите" взе противоречивото решение да уволни Хиско Муньос и да назначи Клаудио Раниери на поста. За съжаление на италианския специалист, той също не успя да остане в Уотфорд. След съкрушително поражение в мача с Норич, шефовете на Уотфорд решиха все пак да уволнят Раниери.

Впрочем, напълно заслужено, защото италианецът претърпя 10 загуби от 13-те си мача начело на Уотфорд. А поражението срещу "канарчетата" е най-лошото за тима от началото на сезона, защото бе срещу пряк конкурент и отбор, който от началото на кампанията не бе напускал опасната зона.

 

Символичен отбор на кръга: Ник Поуп (Бърнли) - Кайл Уокър-Питърс (Саутхемптън), Мохамед Салису (Саутхемптън), Тиаго Силва (Челси), Андрю Робъртсън (Ливърпул) - Джонджо Шелви (Нюкасъл), Жоао Моутиньо (Уулвс), Рубен Невеш (Уулвс) -  Емилиано Буендия (Астън Вила), Джошуа Сърджент (Норич), Хаким Зиешх (Челси)

Мениджър: Ралф Хазенхютъл (Саутхемптън)

Цитат на кръга: "Жалко, че всички говорят само за четвъртото място. Сигурен съм, че можем да направим много повече. Челси също не играе добре в момента. Не сме толкова далеч от тях, дори и от Ливърпул", Гранит Джака.

  Сподели
1279