Англия въведе рейтингова система за играчите зад граница


Н. Гавазов

Англия въведе рейтингова система за играчите зад граница

Висшата лига, футболната лига и ФА се договориха за система, чрез която английските клубове ще могат да канят играчи от чужбина след Брекзит.

Великобритания ще завърши излизането си от Европейския съюз на 31 декември. Цялата страна ще заживее по нови  правила и футболните клубове не са изключение от това.

Досега английските клубове можеха свободно да канят играчи с европейски паспорти, докато футболисти извън Европейския съюз трябваше да получат разрешение за работа.

След Нова година правилата ще бъдат еднакви за всички чуждестранни играчи. Ще се появи система за оценяване и ще се пресмята индивидуалният  резултат на всеки футболист.

Рейтингът на играча ще зависи от броя на международните мачове на юношеско, младежко и възрастно ниво, от нивото на продаващия клуб, от нивото на лигата и от позицията в тази лига, от броя на мачовете за клуба в лигата и континенталните състезания.

Английските клубове обаче вече няма да могат да канят чуждестранни играчи, докато навършат 18 години. Броят на новодошлите на възраст между 18 и 21 години (до) ще бъде ограничен до трима  през януари и след това не повече от шест на сезон.

Според британски източници,  изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс е уверил, че новите правила няма да навредят на успеха на Висшата лига или перспективите на английските отбори.

Според новата система, звездата на Челси Нголо Канте нямаше да може да премине от Кан в Лестър през 2015 година.

Напомняме, че в момента в европейските клубове съществува система за подбор и оценка на футболистите, което подпомага работата на скаутите. Съгласно системата, всички български футболисти попадат в четвърти, последен раздел, което изключва преход на български футболист в топ -първенство на Европа и е поредното доказателство за нивото на футбола в България. За сведение, футболисти от Албания и Северна Македония са в трети раздел. "Компания" на българските футболисти правят тези от Малта, Гибралтар, Люлсембург, Естония, Литва, Латвия и други "футболни джуджета".

  Сподели
140